Az ukrajnai háborúra hivatkozva adómentes lesz az ajándék bor

HírKlikk 2023. október 8. 12:25 2023. okt. 8. 12:25

Adómentesek lesznek az ajándék céllal adományozott borok, borászati termékek november 16-tól Magyarországon. A Magyar Közlönyben megjelent jogszabály szerint erre az ukrajnai háború miatt kialakult helyzet miatt van szükség.

Az agrárszektor vette észre a Magyar Közlönyben megjelent jogszabályt, amely szerint november 16-tól mentesülnek az adófizetési kötelezettség alól a reprezentációs céllal adott borászati termékek. A borágazat ezidáig többször, több fórumon is jelezte, hogy a „repiborra” is érvényes adó nagyban visszavetette a keresletet a cégek részéről. A jogszabályváltozás ezen változtathat. 

Ez pedig azt jelenti, hogy az idei termésből származó, vagy már korábban palackozott borok újra népszerű céges ajándékok lehetnek az idei ünnepi szezonban. Borászati termékekkel jellemzően cégek jutalmazzák partnereiket, vagy akár dolgozóikat. Mivel a rendelet vendéglátást is említ, ezek szerint az év vége felé a szervezetek, cégek által látogatott borkóstolók, borvacsorák is adómentesek lehetnek.

A változtatást azonban a kormány nem a hazai fogyasztás, kereslet ilyesfajta támogatásával indokolta, hanem az ukrajnai háborús helyzettel.

Eszerint: „az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve humanitárius katasztrófára tekintettel, valamint ezek magyarországi következményeinek elhárítása és kezelése érdekében veszélyhelyzet kihirdetéséről és egyes veszélyhelyzeti szabályokról szóló 424/2022. (X. 28.) kormányrendelet szerinti veszélyhelyzet ideje alatt a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény és a szociális hozzájárulási adóról szóló 2018. évi LII. törvény egyes meghatározott juttatásokra vonatkozó szabályaitól eltérően, mentes az adó alól a közvetlenül a szőlészetről és borászatról szóló 2020. évi CLXIII. törvény (a továbbiakban: Btv.) 9.  § (1) bekezdése szerinti forgalomba hozatalt kezdeményező borászati üzemengedélyestől palackozott kiszerelésben vásárolt, oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel vagy oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott, a Btv. 1. § 3. pontja szerinti borászati termék reprezentációs és nem reprezentációs célú vendéglátás keretében, továbbá üzleti ajándékként vagy csekély értékű ajándékként történő juttatása.”



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom