Az ukránok győzni akarnak, nem érik be a „döntetlennel”

HírKlikk 2023. november 29. 16:45 2023. nov. 29. 16:45

Ukrajna számára a legnagyobb veszély, hogy a Nyugat belefárad a háborúba. Az amerikai kongresszus visszatartja az új segélytervet, Európában pedig előretörnek a Kijevet egyáltalán nem pártoló populisták. Ha így megy tovább, a következmény több vér, és kevesebb anyagi segítség lesz.

A háború kezdete óta eltelt mintegy 600 napban az Egyesült Államok volt Kijev első számú megmentője, de most már aggodalmainak legfőbb forrása, hiszen az ukrán kérdés elakadt az amerikai belpolitikai felfordulásban, emellett Washington figyelmét leköti a Közel-Kelet. Ráadásul a törvényhozásban a bezárkózást hirdető republikánusok adják a mérleg nyelvét. És ha Trump visszatér, akkor könnyen lehet, hogy az egész támogatásnak befellegzik.

A németeknél az Alkotmánybíróság határozata alighanem betett annak, hogy növeljék a segélyeket Ukrajna részére. Kérdéses a jövőben Hollandia hozzáállása, Robert Fico szlovák kormányfő pedig már le is állította a fegyverszállításokat. Az ukránoknak már most sincs elég tüzérségi lőszerük.

A The Economist idézi a Carnegie Békekutató egyik elemzőjét, aki szerint azt azonban megtehetik, hogy beássák magukat, akárcsak korábban az oroszok, mert akkor az állásokat kevesebb (ember) áldozattal is meg lehet tartani.

Jermak volt ukrán külügyminiszter azonban arra emlékeztet, hogy ők győzni akarnak, és az gyorsabban bekövetkezik, meg az emberveszteség is kisebb lesz, ha változatlanul érkezik a segítség.

 

(A cikk csak előfizetők számára olvasható.)



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom