Az uniós bővítésről tárgyal az Európai Bizottság elnöke a balkáni országokban

HírKlikk 2024. október 25. 14:05 2024. okt. 25. 14:05

Ursula von der Leyen szerint az Európai Unió elkötelezett a bővítési tervei mellett, és ez lesz a legfőbb prioritása. Bosznia-Hercegovina és Észak-Macedónia után Szerbiába utazik az Európai Bizottság elnöke, hogy az uniós bővítésről tárgyaljon.

Ursula von der Leyen Észak-Macedóniában azt mondta, hogy az ország nagy előrelépést tett a csatlakozáshoz szükséges reformok végrehajtásában – írja az Euronews.

A 2017 és 2024 között kormányzó szociáldemokraták a NATO-tagság elnyerése érdekében és Görögország követelésére Macedóniáról Észak-Macedóniára változtatták az ország nevét, és az uniós csatlakozást elősegítendő több engedményt is tettek a környező országoknak, például államalkotó népként ismerték el az albán kisebbséget.

Ezeket a lépéseket a jobboldali ellenzék gyakran bírálta, és miután a konzervatív Belső Macedón Forradalmi Szervezet-Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) nyerte meg a legutóbbi választást, az új kormányfő, Hrisztijan Mickoszki közölte: ilyen engedmények többé nem lesznek.

Ez pedig nehezebbé teszi az ország európai integrációját, mert az EU-tag Bulgáriával még nem rendezte vitás kérdéseit, egyebek között az új kormány nem hajlandó úgy módosítani az alkotmányt, hogy abban a bolgár nemzeti kisebbség is nevesítve legyen. Emiatt pedig Bulgária nem ad zöld jelzést Észak-Macedóniának a csatlakozási tárgyalások további folytatásához.

Hrisztijan Mickoszki korábban úgy fogalmazott: Észak-Macedónia csak akkor módosítja az alkotmányát, ha előbb Bulgária garantálja, hogy nem támaszt újabb feltételeket, és nem akadályozza tovább országa európai integrációját.

Az Európai Unió 2022-ben kezdte meg a csatlakozási tárgyalásokat Albániával és Észak-Macedóniával, de míg Albánia előre tudott lépni, Észak-Macedóniával egyetlen csatlakozási fejezet sem nyílt még meg. Ursula von der Leyen viszont leszögezte: az Európai Bizottság a következő öt év során kiemelt figyelmet fordít az EU bővítésére, és mindent megtesz annak érdekében, hogy ez sikerüljön.

Ursula von der Leyen Bosznia-Hercegovinában ellátogatott egy faluba, Donja Jablanicában, ahol a közelmúltban óriási pusztítást végeztek az áradások és földcsuszamlások. A katasztrófában 27-en vesztették életüket.

Bosznia uniós segítséget kért, és az Európai Unióban működő polgári védelmi mechanizmuson keresztül több ország is küldött csapatokat a helyszínre. De von der Leyen szerint ezzel a közös munka nem ért véget, az EU továbbra is segíti a károk felszámolását.

„Az EU önök mellett áll, nemcsak ebben a kezdeti szakaszban, hanem hosszú távon is a károk felszámolását, a felújítást és a térség újjáélesztését illetően,” hangsúlyozta Ursula von der Leyen.

Az Európai Bizottság elnöke szerint az Európai Unió elkötelezett a bővítési tervei mellett, és ez lesz a legfőbb prioritása.

Forrás: Euronews


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom