Az uniós csatlakozás érdekében Ukrajna módosítja a nyelvtörvényt

HírKlikk 2023. november 25. 14:57 2023. nov. 25. 14:57

Az ország visszaállítja a kárpátaljai magyarok nyelvhasználati jogait, de Kijev például jelezte, hogy nem a magyar zsarolás miatt enyhített.

Az ukrajnai kisebbségek képviselőinek pénteken mutatta be Denisz Smihal ukrán kormányfő azt a javaslatot, amelyet még a decemberi EU–Ukrajna csúcs előtt elfogadhatják. A tervezet lényegében kiiktatná azokat a passzusokat, amelyek a magyar kormány szerint ellehetetlenítik a kárpátaljai magyar közösség anyanyelven való tanulásának, sőt, általában az anyanyelv használatának a jogát – írja a Telex.

A kisebbségi törvényhez kidolgozott módosító javaslatokat sürgősségi eljárásban december 8-án második olvasatban is megszavazza a parlament.

A parlament elé kerülő legújabb módosítás kimondaná: „Az oktatási intézményekben az oktatási folyamat nyelve az államnyelv. Azokban az osztályokban (csoportokban), amelyekben az Európai Unió hivatalos nyelvei közé tartozó nemzeti kisebbségek tanítási nyelvei vannak, az oktatási folyamatban az adott nemzeti kisebbség nyelvének használatához való jog biztosított”.

A lehetőség tehát nem terjedne ki az orosz nyelvre, amelynek visszaszorítása volt a szabályozás célja.

 

Forrás: Telex


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom