Az uniós pénzek kifizetését jogállami feltételekhez kötné a magyarok többsége

Kardos Ernő 2020. október 21. 08:21 2020. okt. 21. 08:21

A Politico közéleti és politikai hírportál által megszerzett felmérés eredménye szerint, az Európai Unió lakossága inkább támogatja, mint ellenzi, hogy a tagállamok megfeleljenek a jogállamiság feltételeinek. A kutatás az Európai Parlament megrendelésére készült. Az eredményt Magyarországon először az azonnali.hu hozta nyilvánosságra.

A Politico által megszerzett, eddig még nem publikált információ szerint, az Európai Unió lakosságának 77 százaléka kifejezetten támogatja, hogy az uniós források kifizetésének feltétele legyen a jogállami elvek betartása. Tehát a pénzhez jutó tagországok tartsák tiszteletben a jogállamiságot és a demokratikus értékeket.

Azzal az állítással, hogy „az Európai Uniónak csak abban az esetben szabad forrásokat biztosítani a tagállamok számára, ha kormányuk tiszteletben tartja a jogállamiságot és a demokratikus elveket, az unió polgárainak 36 százaléka teljes mértékben egyetért, 31 százaléka inkább egyetért, és csak három százaléka utasítja el teljesen."

A kutatást tagállami szinten is elvégezték. A Politico szerint, Magyarországon az állampolgárok 72 százaléka egyetért, vagy inkább egyetért a jogállamisági feltétellel. (36 százalék egyetért, 36 inkább egyetért) A demokratikus értékeket 18 százalék elutasítja, 10 százalék pedig nem tudott állást foglalni.

A jogállamisággal kapcsolatban hazánkkal együtt gyakran bírált Lengyelország lakossága a felmérés szerint ugyanilyen mértékben támogatja a források kifizetésének jogállamisághoz kötését: a lengyelek 33 és 39 százaléka ért egyet, illetve hajlik az egyetértésre ezzel kapcsolatban.

 A legtöbben egyébként Cipruson támogatják a kifizetések feltételekhez kötését (89 százalék),  a legkevesebben pedig Csehországban: itt csak 59 százalék nyilatkozott úgy, hogy egyetért vagy hajlik az egyetértésre, míg 24 százalék utasította el azt.

A teljes kutatás eredményét az Európai Parlament abban a vitában kívánja érvként használni, amelyet a Bizottság tagjaival és az Európa Unió Tanácsával, tehát a miniszterelnökökkel folytatnak majd a képviselők. Az eszmecsere tétje az lesz, hogy a pénzhez jutást mennyire befolyásolja majd a jogállamiság feltételeinek teljesítését az unió tagországaiban.