Az utak felét azonnal fel kellene újítani

HírKlikk 2024. február 18. 16:50 2024. feb. 18. 16:50

Horrorisztikus állapotban vannak az utak Magyarországon, 35 ezer kilométernyi azonnali felújításra szorul. A közutak felét fel kellene újítani itthon. Az autószerelők szerint: a rossz utak miatt gyorsan kopnak a futómű alkatrészei. A szakemberek számításai alapján, Magyarországon 35 ezer kilométernyi közút felét azonnal fel kellene újítani.

Az ATV Híradó szakembereket szólaltatott meg  témában. A riportból kiderült hogy vannak olyan utak, ahol már teljesen kikopott az aszfalt, máshol 15 centis gyűrődésekre figyelmeztetnek a táblák. 

Például brutális állapotban vannak a 6-os út egyes szakaszai Baranyában és Somogyban. Akad olyan rész, ahol már eltűnt az aszfalt és csak a földrétegen járnak az autósok. Szigetvár és Bács között rengeteg figyelmeztető táblával lehet találkozni az út szélén, az autósok számára az aszfalt felgyűrődését jelzik, amelyek akár 10-15 centiméter magasak is lehetnek. 

Nagy László közlekedési szakember szerint ha az autós balesetet szenved egy ilyen felgyűrődés vagy mély kátyú miatt, nem az út kezelője hanem sajnos a sofőr lesz a hibás.  

„Egyszerű kirakni egy sebességkorlátozó táblát és nyilván olcsóbb is, mint az utat javítani. Ugyanakkor sajnos egy baleset megítélésénél nagyon könnyen ráhúzzák, hogy nem az útviszonyoknak megfelelően vezetett a balesetet szenvedett vagy okozott gépkocsi vezetője" – tette hozzá.

Egy autószerelő szerint hazánkban jóval többet kell költeni a rossz utak miatt az autók szervizelésére, mint tőlünk nyugatra. Nálunk jobban kopnak a futóművek alkatrészei, plusz ha nagy gödröt fognak ki az autóval, akkor törés, szakadás is előfordulhat a futóművön.