Az utolsó évre havi 1 millióval megtoldották Kásler tanácsadójának díját

Zutyu 2022. április 17. 07:00 2022. ápr. 17. 07:00

Bár minden szerződést csak április 30-áig szól, Kollár Lajos, pécsi érsebész cége novemberig kap pénzt az Emberi Erőforrások Minisztériumától. Ráadásul január elseje óta másfél helyett 2,5 millió forintot.

Még márciusban számoltunk be arról, hogy Kollár Lajos pécsi érsebész professzor cége, a Pécsi Poliklinika, a tárca legjobban fizetett tanácsadója. A professzor maga pedig Kásler Miklós miniszter szakmai tanácsadó testületének elnöke. Az adatigénylésünk nyomán a kormány honlapjára felkerült szerződéslistából az volt kiolvasható, hogy Kollár továbbra is havi másfél millió forintot számlázhat a tárcának. 

Aztán a választás napján, vagyis április 3-án közzétett adatokból az derült ki, január elsejével egymillióval még meg is toldották Kollár megbízási díját és így már 2,5 millió forint üti a markát havonta. Vagyis éves szinten 11 millió forinttal kap majd többet, ami összesen 27,5 millió forintot jelent évente. Kollár az utóbbi években arról lett ismert, hogy kritikátlanul támogatja a kormány egészségpolitikáját. Megvédte például a lélegeztetőgép-beszerzéseket is. 

Érdekesség, hogy a nyilvánosságra hozott listából az is kiderül, hogy Kollár cége különösen jó helyzetben van, hiszen vele novemberig állapodtak meg. Ugyanakkor más, hasonló szerződés csak április 30-áig szól, tehát a most regnáló tárcavezetésnek dolgozó kádereket egyelőre nem foglalkoztatják tovább. Meg is lehet erre az okuk, hiszen bár még semmit sem tudni az ötödik Orbán-kormány összetételéről, sokan tényként kezelik, hogy Kásler már nem folytatja miniszterként. Ha pedig ez így lesz, akkor a hozzá kötődő tanácsadóknak aligha terem több babér.