Az Uzsoki Utcai Kórházban már hónapok óta nincs mammográfiás szűrés

HírKlikk 2021. október 28. 17:14 2021. okt. 28. 17:14

Miközben Magyarországon a nőknél az emlőrák áll az első helyen a daganatos megbetegedések között, az Uzsoki utcában nem tudnak szűrni. Október egyébként a mellrák elleni küzdelem hónapja.

„Nem tudok időpontot adni, még mindig rossz a gép. Július közepe óta. Az alkatrész állítólag úton van” – mondták a fővárosi Uzsoki Utcai Kórházban a Szabad Európának. 

„Engem tulajdonképpen a népegészségügyi központ válasza akasztott ki leginkább. Közölték, hogy nincs alternatíva, várjak. Majd ha lesz alkatrész, mehetek” – mondta a portálnak az a zuglói nő, aki elmesélte, hogyan sikerült végül nem állami intézményben, mégis tb-támogatással megoldania a mellrákszűrést.

Egy zuglói Facebook-csoportban is egyre szaporodtak az alternatív, lehetőleg pénztárcakímélő megoldások után érdeklődők bejegyzései. 

A Szabad Európának nyilatkozó zuglói nő nem adta fel, mint mondja, alapos a háziorvosa, aki azt tanácsolta, hogy ha nem működik az Uzsoki, járja végig a lehetőségeket. Először az Országos Onkológiai Intézetben próbálkozott, de ott sem járt sikerrel. Közölték vele, hogy nem fogadják a zuglóiakat mammográfiára, csak a kerületiekkel tudnak foglalkozni, és tanácsolták, hogy érdeklődjön a népegészségügyi központnál, amely a szűréseket országos rendszerben szervezi. Hosszas próbálkozás után sikerült elérnie az egykori ÁNTSZ-t, ahol azt a választ kapta, hogy nincs alternatíva, ha rossz a gép, nincs ellátás, várnia kell, majd ha lesz alkatrész, mehet szűrésre.

Ő viszont nem akart újabb heteket, hónapokat várni, ekkor javasolta a körzeti orvosa a Mamma Zrt.-t, amely bizonyos kerületekből fogad nőket szűrésre tb-alapon is. Itt már sikerrel járt és az említett Facebook-fórumon is többen jelezték, hogy ez lett a megoldás.

A portál megkereste kérdéseivel az Uzsoki Utcai Kórházat és a népegészségügyi központot is, de hetek óta nem válaszolnak.