"Azokat, akik nem fideszes fejjel gondolkodnak, ellehetetlenítik"

Nagy András 2018. november 28. 17:10 2018. nov. 28. 17:10

A CEU elleni kormányzati offenzíva alapvetően a szabad oktatás, a minőségi tudás és a tudományos élet elleni támadásként jelenik meg a nyilvánosságban. Ugyanakkor nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a Közép-európai Egyetem nemcsak masszív adófizető, de óriási tőkét is vonz Magyarországra.

A Fidesz szerint "kulipintyós" Közép-európai egyetem kis túlzással több pályázati pénzt, főképp K+F forrásokat hozott hazánkba az elmúlt 20 évben, mint az összes többi felsőoktatási intézmény együttvéve. Nagyon sokat segített a CEU a saját hallgatóin túl a hazai tanároknak és kutatóknak is, például ösztöndíjakkal és kutatóműhelyekkel, azért, hogy a rendszerváltás után végre ne külföldön kelljen a tudományos munkájukat végezniük.

„Amikor a kormányzati propaganda arra kéri a diákokat, hogy listázzak a baloldali és liberális érzelmű tanáraikat, akkor már rég nem csak a CEU-ról van szó” - ezt már Kunhalmi Ágnes nyilatkozta a Hírklikknek. Az egyetem Magyarországon maradásért a lehető legtöbb fórumon felszólaló szocialista politikus szerint a fentiek miatt hatalmas veszteség lenne a CEU elvesztése önmagában a magyar tudománynak, de a magyar nemzetnek is.

Óriási űrt fog maga után hagyni az egyetem minden tekintetben, de biztos, hogy a CEU elüldözésével tovább fog nőni a tudásválság, amely egyre szegényebbé és középszerűbbé teszi hazánkat egy olyan világban, amelyben a tudás vált az új tőkévé – jelentette ki.

Kunhalmi Ágnes szerint ma mindazokat, akik nem fideszes fejjel gondolkodnak, levegőnek nézik vagy ellehetetlenítik. „Orbanék nem akarnak látni Magyarországon demokratikus pártokat, a világot tőlük eltérően értelmező embereket, a múlt nagy baloldali gondolkodóit pedig még a történelemkönyvekből is ki akarják tépni, Nagy Imrétől Ady Endréig” – fogalmazott.