Bajnai Gordon is cáfolta a Momentum elnökét

HírKlikk 2020. szeptember 27. 12:39 2020. szept. 27. 12:39

„Hozzáállásomban nincs és nem várható változás: a pártpolitikában nem tervezek részt venni, viszont az általam régóta sürgetett ellenzéki összefogás hiteles szereplőit, ha ezt igénylik, mindenkor támogatni fogom... Ezen túlmutató politikai ambícióim nincsenek” – szögezte le legfrissebb Facebook-bejegyzésében Bajnai Gordon, aki Fekete-Győr András nyilatkozata kapcsán tisztázta saját szerepét a Momentumban vállalt vagy éppen nem vállalt szerepével kapcsolatban. 

„Kényelmetlen helyzetben találtam magam az elmúlt napokban, muszáj megszólalnom” – kezdte a posztot Bajnai annak apropóján, hogy szombaton a magyar közélet egyik legnagyobb híre az volt – mi is foglalkoztunk a hírrel –, hogy visszatér a politikába Bajnai Gordon, mégpedig a Momentum színeiben kezd ismét politizálni. Fekete-Győr András, a Momentum elnöke ugyanis azt nyilatkozta a Blikknek, hogy „szoktam Bajnai Gordon volt miniszterelnök úrral is egyeztetni”. 

„Ez így igaz” – erősítette meg mostani posztjában Bajnai Gordon, aki azonban sietett leszögezni, hogy az viszont már nem igaz, ahogy azt tálalták, azaz, hogy visszatér a politikába, a Momentum színeiben.

Ugyanakkor pontokba szedve leszögezte:

1. 2014 óta a belpolitikától hátralépett, a szakmájában, külföldön dolgozik egy nemzetközi cég egyik vezetőjeként.

2. Immáron civilként, volt kormányfőként viszont azóta is aktívan támogatja „azokat a bátrakat, akik hitelesen küzdenek Magyarország polgári, európai jövőjéért, az országot 10 éve maga alá gyűrő maffiakormány leváltásáért”.

3. Ezért segítette a kezdetektől Karácsony Gergő főpolgármesteri kampányát.

4. Ezért ajánlotta az EP kampányban nyilvánosan Jávor Benedeket, Molnár Csabát, Dobrev Klárát, Donáth Annát, Újhelyi Istvánt.

5. Ezért beszélgetett az elmúlt három évben néhányszor Fekete-Győr Andrással a kormányzati tapasztalatairól.

6. „Hozzáállásomban nincs és nem várható változás: a pártpolitikában nem tervezek részt venni, viszont az általam régóta sürgetett ellenzéki összefogás hiteles szereplőit, ha ezt igénylik, mindenkor támogatni fogom”.

7. „Ezen túlmutató politikai ambícióim nincsenek”.

Bajnai – önmagát nem megtagadva – az alkalmat kihasználta arra, hogy felhívja az olvasók figyelmét néhány olyan ügyre, amelyben segítséget, támogatást kér, ezek az SZFE („önkény helyett Örkény – tartsátok életben színházainkat”), Iványi Gábor és az Oltalom, az Igazgyöngy Alapítvány, a Dr. Ámbédkar Iskola („mentsük az emberségünk maradékát”, valamint a független sajtó („ne igyatok a propaganda dögkútjából”).

Oszkó is cáfolta Fekete-Győrt

Nem Bajnai egyébként az egyetlen, akit „hírbe hozott” Fekete-Győr, s aki már cáfolta azt, hogy a Momentum színeiben visszatérne. A Hírklikk is beszámolt róla még tegnap este, hogy Oszkó Péter, a Bajnai-kormány pénzügyminisztere blogjában sietett rögzíteni, hogy „a jövőben üzleti elképzeléseim építésén és megvalósításán kívánok dolgozni, szakmai munkámat is ennek kívánom szentelni és semmilyen módon nem kívánok részt venni pártpolitikai vagy választási küzdelmekben. A nyilvánosság előtt is ebben a formában szeretném szerepvállalásaimat megtartani.” Hozzáfűzte, időről-időre ugyan előfordul, hogy közéleti, különösen gazdasági kérdésekben egyszer-egyszer szakértőként megnyilvánul, de ezt pártoktól függetlenül teszi, és továbbra sem szeretné, ha ilyen jellegű aktivitását bárki váratlan módon saját egyéni, pártpolitikai céljaira kívánná felhasználni.