Balázs Péter: a V4-nek nem az államfői szint a legfontosabb, legoperatívabb szintje

Millei Ilona 2022. június 9. 07:00 2022. jún. 9. 07:00

A V4-ben cselekedni és együttműködni a kormányok tudnak. Az államfők „jelképes magasságban” lebegnek fölötte, igazából nincs hatáskörük. Jószolgálati utakat tudnak tenni, és szép üzeneteket tudnak elmondani akár a partnereiknek, akár a közvéleménynek – mondta lapunknak Balázs Péter, volt külügyminiszter. A professzor hozzátette: most az a szereposztás, hogy Orbán Viktor és Szijjártó Péter mondja a nagyon kellemetlen dolgokat, és Novák Katalin a béke angyalaként próbál ezen valamit „visszabillenteni”. Orbán és Szijjártó minden alkalmat fölhasznál arra, hogy bomlassza az Európai Uniót, Novák és úgy tűnik, Navracsics is, pedig próbálja Magyarország képét egy kicsit szebbre festeni.

– Miloš Zeman cseh államfő azt mondta a Prágába látogató Novák Katalinnak, hogy nem szabad meglazítani a négy ország regionális együttműködését. Miért olyan fontos a cseheknek a V4?

– Szerintem mind a négy országnak fontos. Csak ennek van egy nagyon lényeges előfeltétele, hogy a négy kormány nagyjából egy irányba húzzon, a politikai céljaik közel legyenek. Most nem ez a helyzet. Volt egy magyar-lengyel különválás, a csehek és a szlovákok inkább Európa centruma felé mozogtak, a magyarok, lengyelek nem. Most legutóbb történt egy magyar-lengyel elágazás az ukrajnai háború miatt. Hozzá kell tenni, hogy az államfői szint nem a legfontosabb, legoperatívabb szintje a Visegrádi Együttműködésnek. Az a kormányfőket és a külügyminisztereket szokta elsősorban összehozni, az államfői találkozó egy kicsit jelképes, de az is hozzájárulhat az együttműködéshez, hasznos lehet. 

– Novák Katalin a közösségi oldalán azt írta, hogy Petr Fiala cseh miniszterelnökkel egyetértettek, a háborúnak mielőbb véget kell vetni és a lehetőségekhez mérten minden segítséget meg kell adni a menekülők, rászorulók számára, amihez nemcsak szavakra, hanem konkrét tettekre és uniós forrásokra is szükség van. Amikor a magyar államfő Varsóban járt május közepén, ott is elmondta, hazánk elítéli a putyini agressziót. A kívülállónak úgy tűnhet, az orosz-ukrán háború csak indok, de a cél valójában az, hogy a V4-ek egységét Novák Katalin állítsa helyre? 

– Amiket Novák Katalin mondott, azok szép általánosságok. Láthatjuk, most az a szereposztás, hogy Orbán Viktor és Szijjártó Péter mondja a nagyon kellemetlen dolgokat, és Novák Katalin a béke angyalaként próbál ezen valamit „visszabillenteni”. Gondolom, Navracsics Tibornak is hasonló küldetése van. Orbán és Szijjártó fölhasználnak minden alkalmat, hogy bomlasszák az Európai Uniót, Novák és Navracsics pedig próbálja egy kicsit szebbre festeni Magyarország képét.

– Egyébként helyre tudná állítani Novák Katalin a V4 egységét?

– Nem. Azért nem, mert a V4 egy nagyon laza szövetség, 1991-ben egyetlen szándéknyilatkozattal hozták létre, és annyi van benne, amennyit a négy kormány beletett. Hangsúlyozom, hogy az egység létrehozása a kormányfők dolga. Az államfők „jelképes magasságban” lebegnek fölötte, igazából hatáskörük sincs. Jószolgálati utakat tudnak tenni, és szép üzeneteket tudnak elmondani akár a partnereiknek, akár a közvéleménynek. Cselekedni és együttműködni a kormányok tudnak. Minthogy a V4-ben semmi nem kötelező, minden azon múlik, hogy egy irányba menetelnek-e. És – mint mondtam – most nem ez a helyzet. 

– Magyarországnak érdeke lenne, hogy helyreálljon az egység?

– Mind a négy országnak érdeke lenne, mert együtt kitesznek annyit, mint egy nagy tagállam. Együtt már több, mint 60 millióan vagyunk. Ráadásul ez egy összefüggő tömb, igen sok közös érdekünk van, mint a környezetvédelem, a közlekedés. Most az energiaellátásban is nagyon hasonló a helyzetünk. A geopolitikai adottságaink és a történelmi, kulturális örökségünk is arra késztet mindenkit, hogy működjünk együtt. Ez a legszorosabb és legtermészetesebb együttműködés ebben a régióban.

– Befolyásolni is tudja az európai politikát?

– Ha egységesen lép fel, akkor igen. Arra már jó pár példa volt, hogyha mind a négyen egyet akarunk, és azt ki is fejezzük, akkor a V4 tudja befolyásolni az európai politikát. Én utoljára ilyen erős egységre abból az időből emlékszem, amikor Donald Tusk volt a lengyel kormányfő, és Bajnai Gordon a magyar. Akkor a csehek és a szlovákok is együttműködtek uniós széndioxid-kvóták és egyéb ügyekben. Nagyon eredményesen léptünk fel közösen. 

– Lehet, hogy Novák Katalin Szlovákiába is elmegy majd?

– Nem ismerem a diplomáciai naptárát, illene oda is elmennie. Az új államfő bemutatkozó látogatásai viszonylag könnyebb diplomáciai műfajt jelentenek, mert nem kell hozzá más téma, csak azt mondani, hogy szeretné a kapcsolatot fölvenni, és erre általában már fogadják.

– Ahhoz viszont, hogy ténylegesen megerősödjék az egység, a kormányfőknek kellene találkozniuk?

– Találkoznak is rendszeresen, mert van egy forgó elnökség. Most június 30-ával Magyarország befejezi, és úgy tudom, a szlovákok veszik át. Ott vannak találkozók, és nem csak úgy, mint V4. Épp a közeljövőben lesz a V4+4 formátum, amin ott lesz Románia, Bulgária, Horvátország és Szlovénia is. Ilyet régen is tartottunk, magam is szerveztem nem egyet: V4+baltiak, V4+Benelux, és hasonlók. A V4-nek van rendes önmozgása. Ezen fölül van az, hogy például minden uniós kormányfői ülés előtt össze szoktak jönni, és nagyjából tájékoztatják egymást arról, hogy ki mit akar. Csak hát ezek az összejövetelek mostanában nem jutnak el odáig, hogy akkor egységesen ezt és ezt fogják képviselni. Itt van rögtön az olajembargó, a lengyelek azt mondták, hogy igaz ugyan, oda is megy a Barátság kőolajvezeték, de ők rögtön ki akarnak szállni belőle. A csehek, szlovákok is a lehető leghamarabb így tennének. Egyedül Orbán mondta, hogy ő szeretne rajta maradni.