Balázs Péter: átrendeződnek a visegrádi négyek

Millei Ilona 2023. november 22. 07:15 2023. nov. 22. 07:15

Átalakulóban van a visegrádi négyek együttműködése és ezt várhatóan tükrözi majd a négy államfő mai találkozója. Legalábbis Balázs Péter professzor a sorok átrendeződésére számít. Eddig Magyarország és Lengyelország egy Európa-ellenes, integráció-ellenes irányba ment, a lengyel és a szlovák választás nyomán azonban a magyaroknak inkább Robert Fico pozsonyi kormánya lehet a partnere. Az egykori külügyminiszter úgy látja, mind a négy állam mostanában nem fog összeállni, egészen addig nem, amíg valahol nem következik be lényeges változás.

Több mint egy éve, tavaly októberben találkoztak a V4 államfői Pozsonyban. Azóta ugyan a miniszterelnökök is tartottak egy ülést – tavaly novemberben –, ám a kérdés most az, sikerülhet-e az államfőknek életet lehelni a V4-es együttműködésbe?

Az államfők itt jelképes szerepet játszanak, a visegrádi együttműködést a kormányok mozgatják. 

Ön szerint tud ez a négy ország jelenleg a gyakorlatiasság és a lakosság érdekében tárgyalni, vagy eltérőek az érdekeik?

Mint mondtam, ez a négy kormányon múlik. Éppen most rendeződnek át a sorok. Eddig két ország, Magyarország és Lengyelország ment egy Európa-ellenes, integráció-ellenes irányba. Aztán még ez a kettő is eltért, mert a magyar kormány az erősen oroszpárti vonalat választotta, a lengyel ebben már nem követte. A csehek és a szlovákok pedig inkább nyugati partnereket kerestek. Most a lengyel választások miatt ez megváltozik. Ha Donald Tusknak sikerül kormányt alakítania Lengyelországban, akkor úgy fog kinézni, hogy lesz egy lengyel-cseh integrációpárti, Nyugat-párti vonal, és alakul egy Orbán-Fico, inkább oroszpárti és integrációellenes másik csapat. Tehát négyen nem fognak mostanában összeállni, egészen addig, amíg valahol nem következik be lényeges változás. 

A visegrádi államfők elsősorban nemzetközi kérdésekkel foglalkoznak, de ez mennyiben van összhangban az Orbán-kormány érdekeivel?  

Itt ki fog derülni az a különbség, amit már jeleztem, hogy a magyar és a szlovák kormány fenntartásokkal él Ukrajna megsegítését illetően, illetve, hogy a magyar kormány kifejezetten akadályozza, ahol csak tudja. Fico még nem terítette ki a lapjait minden tekintetben, de jelezte. most még nehezen fognak tudni ebben állást foglalni, majd, ha lesz egy hivatalban lévő, új lengyel kormány, akkor határozottabban öltenek majd formát a különböző álláspontok. De az látható előre, hogy megint kettéágazik a visegrádi négyes, csak most más lesz a választóvonal a lengyel választások következtében. 

Magyarország és a magyar kormány érdekei mennyiben esnek itt egybe? 

Úgy tűnik, hogy itt teljesen ellentétesek, mert az ország érdeke a nyugati szövetségben való aktív közreműködés, és a nyugati szövetségből eredő előnyök hasznosítása, a kormány érdeke pedig ezzel szögesen ellentétes. 

A szerdai tanácskozás témája lesz még a V4-ek korszerű gazdasági fejlődésének és a régió stabilitásának bebiztosítása, a határokon átnyúló együttműködés is. Ezzel mi a helyzet? 

Ezek nagyon szép jelszavak, csak az a helyzet, hogy az Orbán-kormányt a saját hatalmának mindenáron való megtartása, és a hatalom révén megszerezhető pénzek bezsebelése vezérli.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom