Balázs Péter: az Orbán rezsim olyan dolgokat művel, amilyeneket Belaruszban szoktak csinálni

Millei Ilona 2021. szeptember 16. 20:51 2021. szept. 16. 20:51

Az Európai Bizottság a tagállamok akaratát hajtja végre, és a befizető országok most már azt várják el a bizottságtól, hogy ne engedjen a magyar és a lengyel vezetéssel zajló küzdelmekben, mert a demokrácia forog kockán – véli Balázs Péter egyetemi tanár, volt külügyminiszter. Mikor Ursula von der Leyen az EU helyzetét elemző éves beszédében újabb jogi akciókat és pénzvisszatartást ígért az uniós elvek megvédésére, akkor egy sor folyamatban levő akció végigvitelére, esetleg újabb kötelezettségszegési eljárásokra gondolhatott. Azt teljesen érthetetlennek tartja, hogy Magyarország egész egyszerűen lemondott a nagyon előnyösen igénybe vehető hitelekről, ehelyett eladósítja az országot.  Úgy véli, ez nemzetellenes akció. 

– Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az unió helyzetét vette végig tegnap az Európai Parlamentben. Azt mondta, hogy az EU nem kíván engedni a magyar és a lengyel vezetéssel zajló küzdelmekben, mert a demokrácia forog kockán. Bekeményít az Európai Bizottság?

– Az Európai Bizottság már korábban bekeményített, amikor a jogállami eljárást beépítette a költségvetésbe. Erről folyt tavaly az egész második félévben a lengyel és a magyar kormánnyal, és végül benntartották ezt az új rendszert. Időhúzás céljából a lengyel és a magyar kormány az Európai Bírósághoz (EB) fordult, hogy megkérdezze, hogy ez jogos-e. Az EB várhatóan most, ősszel ad egy választ. Én azt várom, hogy azt fogja mondani, persze, hogy jogos, és akkor az uniós pénzek elköltését nyomon lehet követni jogállami szempontból. Az Európai Bizottság soha nem a saját nevében beszél, mert neki saját hatalma nincs. Az Európai Bizottság a tagállamok akaratát hajtja végre, és a befizető országok ezt most már elvárják a bizottságtól.

– Ursula von der Leyen újabb jogi akciókat és pénzvisszatartást ígért, mert a veszélyben lévő értékeket az alapszerződés tartalmazza, azt pedig minden tag aláírta a belépéskor. Brüsszel pedig elszánt, hogy megvédje ezeket az elveket. Milyen újabb jogi akciókra gondolt, és milyen pénzvisszatartásra?

– Egy sor akció folyamatban van, azokat kell tovább vinni. Itt legföljebb újabb témák, kötelezettségszegési eljárások indítása történhet.

– Ami jó sokba kerülhet majd nekünk…

– Nem tudhatjuk, ezek nagyon korrekt eljárások. Először csak kérdeznek, utána tanácsolnak, és, ha végképp nem megy, akkor átadják az Európai Bíróságnak az ügyet, amely hozhat olyan ítéletet, hogy pénzbe kerül. A lengyelek a büntetőbíróságok felállításával már kiprovokáltak olyan szituációt, hogy valóban eljutottak a végső szankcióig, pénzbüntetéssel fenyegetik őket. Nem kell idáig eljutni.

– Azt is mondta Ursula von der Leyen, hogy Magyarországnak többet kell tennie a korrupció ellen, és mindent elkövetnek a közösségi költségvetés védelmében. Ennek érdekében. az új jogállami mechanizmus alapján már a következő hetekben elküldik a figyelmeztető leveleket az érintett kormányoknak. Egy ilyen figyelmeztető levél mennyire „erős” fegyelmezési eszköz? 

– Az a baj, hogy ez lepereg a magyar és a lengyel kormányról. Ez az unió demokratikus berendezkedésének része, vagyis, hogy először kérdez, utána figyelmeztet, és általában az együttműködésre kész kormányokkal itt le is zárható a dolog azzal, hogy azt mondják, bocsánat, be fogjuk tartani a szabályokat. De, ha valaki mindezek után még ellenszegül, akkor kiprovokálja a súlyosabb következményeket.  

– Gondolom, hogy Orbán Viktorról lepergett, mert a magyar kormány 1600 milliárd forintnyi devizahitel felvételére készül, és nem is titkolja hogy azért, mert ezzel akarja pótolni azokat az uniós pénzeket, amiket az EU befagyasztott a magyar jogállamiság hiányosságai és a féktelen kormányzati korrupció miatt…

Nem befagyasztotta a pénzeket az EU, Magyarország egész egyszerűen lemondott a nagyon előnyösen igénybe vehető hitelekről, a helyreállítási csomagnak arról a részéről. Teljesen érthetetlen, hogy amikor ott áll a pénz Brüsszelben, igénybe lehetne venni, akkor miért adósítja el az országot. Ez nemzetellenes akció. 

– Katarina Barley, az EP német szociáldemokrata elnökhelyettese szerint az Európai Bizottságnak nagyobb nyomást kellett volna kifejtenie Budapestre. Ezt mások is így látják?

– Az Európai Parlament mindig radikálisabban lép föl, mint az Európai Bizottság. Ők a politikai követelményeket képviselik, de az Európai Bizottság végrehajt. Próbál valahogy egyensúlyozni.  

– Nemcsak anyagi, de – ha úgy tetszik – erkölcsi, etikai téren is felelősségre vonás vár Magyarországra, a Pegasus kémszoftver magyarországi használata miatt? Didier Reynders igazságügyi biztos ugyanis kijelentette, a magánélethez való jog megsértése az egész unió területén bűncselekménynek számít. 

– Ez így igaz.

– A vitában több képviselő vizsgálatot követelt, és felszólították a magyar kormányt, hogy adjon magyarázatot arra, miért vetette be a kémszoftvert újságírók, ellenzéki politikusok ellen.

– Része az Orbán-rezsimnek, hogy olyan dolgokat művel egymás után, amelyek Európában ismeretlenek, elfogadhatatlanok. Ilyeneket Belaruszban szoktak csinálni, és nem Európában. 

– És mi lehet ennek a következménye? 

– Az, hogy a Fideszt kirakták az Európai Néppártból, az, hogy nem tartozik sehova, az, hogy naponta fokozza a konfliktust, ezek mind részei ennek a stratégiának. Orbánnak az is jó, ha őt büntetik, mert azt úgy tudja itthon eladni, mintha Magyarországot támadnák. Holott nem Magyarországot támadják, hanem ezt a NER-rendszert, és személy szerint Orbán Viktort.