Balázs Péter: ennek nagyon keserves lesz a vége

Kardos Ernő 2020. április 2. 06:42 2020. ápr. 2. 06:42

A kormány meghátrált, mégsem vonja el a polgármesterek hatalmi jogosítványait, ahogy azt korábban tervezte – jelezte Gulyás Gergely, a miniszterelnökség államtitkára. Mindez közvetlenül azután történt, hogy a „felhatalmazási törvény” elfogadása, a teljhatalom korlátlan idejű megragadása komoly felháborodási hullámot váltott ki Európában. A dán konzervatívok a Fidesz azonnal kizárását javasolták a Néppártból, az Európai Néppárt elnöke, Donald Tusk pedig azt írta, „Politikailag rendkívül veszélyes és erkölcsileg elfogadhatatlan a világjárványt állandó vészhelyzet kihirdetésére használni” A Bizottság pedig jelezte, hogy az összes tagállamban bevezetett rendkívüli intézkedést meg fogják vizsgálni. Az összefüggésekről Balázs Péter volt külügyminisztert kérdeztük.

– Éjszaka benyújtották a törvényt, amely vészhelyzetben megfosztja a polgármestereket a jogkörüktől, de a tervezetet máris visszavonták. Ilyen rövid idő alatt a kormány nem szokott visszakozni. Mi történt?

– Azt gondolom, hogy a Fideszt meglepte az a világszerte kirobbanó elemi erejű felháborodás, ami a felhatalmazási törvény nyomán keletkezett. Mindenütt kiverte a biztosítékot, hogy a járvány elleni védekezést felhasználva – a világon egyedüliként – korlátlan időre, lényegében magukhoz ragadták a hatalmat. Ezen kívül az elfogadott jogszabály nemcsak a hatalom koncentrációjáról szól, hanem belecsomagoltak egy súlyos fenyegetést, ami korlátozza a szabad véleménynyilvánítást.

– Aki hamis híreket terjeszt, öt évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható, de azt a törvény sem definiálja, hogy mi számít hamis hírnek.

– Az ilyen törvény a legrosszabb diktatúrák emlékeit idézi, ugyanis, hogy mi a hamis hír, azt mindig a diktátor érdekeinek megfelelően döntik el. Emiatt is erős volt a felzúdulás. Orbán talán arra számított, hogy a különleges helyzetben elnézőbbek lesznek, esetleg nem is veszik észre, hogy mi készül Magyarországon. Azt remélte a Fidesz, hogy a diktátumot éppen úgy le tudja nyomni a világ torkán, mint ahogy eddig minden ügyes színjátékkal sikerült. Úgy tett, mintha a járványveszély visszaszorításához kellene a hatalom, holott ahhoz nincs szükség teljhatalomra, elegendő lenne a korábbi szabályozás is.

– Elsőként a dánok javasolták a Fidesz azonnali kizárását a Néppártból, később mások is csatlakoztak. Lehet, hogy emiatt vonták vissza a polgármesterek hatalmát korlátozó törvényt?

– Biztosan van összefüggés. Persze az Európai Néppárt egy nagyon széles, sokféle csoportosulást ötvöző alakulat, ezen belül a dánok magasabbra teszik a lécet. Úgy találják, hogy a Fidesznek nem volt elég a néppárti felfüggesztés. „Amit Orbán művel, az tűrhetetlen, ki kell zárni!!” Ilyen hangok jöttek a német CDU soraiból, ahol ugyancsak elhangzott, hogy „tűrhetetlen, amit a Fidesz művel, efölött már nem lehet szemet hunyni”. Persze olyanok is akadnak, akik valóban a saját bajukkal, a koronavírus-járvány európai problémáival vannak elfoglalva, ők nem foglalkoztak a magyar kormány hatalmi törekvéseivel. Orbán természetesen erre játszott: ha világméretű probléma van, akkor másfelé figyel a világ. Úgy néz ki, hogy most tévedett. Itthon még sok a hiszékeny ember, de külföldön már nem ez a helyzet.

– Az szemmel látható, hogy a világ figyel. A hírek szerint, uniós biztosok is tárgyaltak ma a koronavírus törvényről, de elég éles hangot ütött meg az Európa Tanács elnöke, Tusk is. Lehet ennek következménye?

– Azt is mondhatnám, fontos politikai tény, hogy a történteket senki nem hagyja szó nélkül! A legtöbben bírálják, elutasítják. Ezek után lehet ugyan még feszíteni a húrt, de nem a végletekig.

– Gondolom, Orbán pávatáncában most az a koreográfia, hogy egyet visszalép. A polgármesterek hatalmát ugyan nem veszi el, de majd jön más demokráciát sértő lépés. Meddig lehet ezt a táncot járni?

– Nézze, a demokrácia viszonylag lassan működik, hisz a szereplők sok mindenkivel konzultálnak. Csak a diktatúrák képesek azonnal cselekedni. Egy nap alatt törvényt hozatni a bólogató parlamenttel, és még ugyanaznap aláíratni a törvényhozás elnökével, meg a bólogató köztársasági elnökkel. Magyarországon ahhoz vannak szokva az emberek immár tíz éve, hogy amit a hatalom akar, azt azonnal el lehet intézni. De a demokráciákban az ügyek lassabban mennek a maguk útján, ám ha eljön a cselekvés ideje, akkor a vége nagyon keserves lesz.

– Közben itthon a Fidesz próbálja az Európai Unió ellen hangolni az embereket, még a járványra adott igen jelentős összeget is letagadnák a magyarok elől. Az a 2 ezer milliárd, amit a járvány elleni küzdelemre kapunk, az új pénz?

– Mindenképp plusz forrás, ami eddig nem létezett. Az összeg egy része újabb pénz, uniós költségvetési átcsoportosításból. A másik része felszabaduló pénz, ami egyéb célokra volt félretéve. A Bizottság azonban most lehetővé tette, hogy a teljes összeget azonnal fel lehet használni.

– A magyar politika sajnos ott tart, hogy ez két magyar politikus televíziós vitájából nem derül ki. Mit szól hozzá?

– Igen, láttam, nagyon szánalmas volt, amit Deutsch Tamás a televízióban előadott, nem létezőnek próbálta beállítani az uniós segítséget. Mindenesetre a vitát eldönthette volna, ha egy brüsszeli uniós szakértőt megkérdeznek. Akkor kiderülhetett volna az igazság, amit Deutsch pártérdekből megpróbált elhallgatni.