Balázs Péter: ilyen nyers kritikát Orbán szemtől szembe még nem kapott

Millei Ilona 2021. június 26. 06:50 2021. jún. 26. 06:50

Balázs Péter egyetemi tanár, volt külügyminiszter és uniós biztos úgy gondolja, Orbán Viktor azzal már egy kicsit meghátrált, hogy nem mert elmenni a magyar-német Eb-meccsre. Azzal pedig, hogy nem hódolhatott legnagyobb szenvedélyének, a focinak, ő már megkapta a maga egyéni szankcióját. Számára ez volt a legnagyobb büntetés. Csakhogy majd meglátjuk, hogy mi lesz a folytatás, mert az ügy nem áll meg itt. Az Európai Bizottság nagyon elszánt, hogy kivizsgálja a pedofil-törvényt, és az Általános Ügyek Tanácsának ülésén 17 tagállam – ami nagyon nagy többség – írt alá egy nyilatkozatot a homofób törvény ellen.  Az biztos, hogy a miniszterelnök tudatosan húzkodja az unió bajuszát, számított arra, hogy konfliktus lesz, de arra nem, hogy a futball Eb kellős közepébe odapottyan a téma. Politikai lendületet azáltal kapott, hogy pontosan a magyar-német meccs közepére került az Európa Bajnokság reflektorfényébe. Az biztos, hogy Orbán régóta szembenáll az EU-val, és ott gyalázza, ahol tudja, de ugyanakkor számításba kell vennie, hogy a hazai közvélemény többsége unió-párti. Lehet, álmodik arról, hogy kivigye az országot az EU-ból, de Balázs Péter nem hiszi, hogy meg merné tenni.

– Az Európa Tanács csütörtöki ülése nem tűnt Magyarország számára békésnek. A brüsszeli találkozón több állam- és kormányfő megkérdőjelezte Magyarország európai uniós tagságának létjogosultságát. Vajon tudta-e Orbán, amikor homofób módosítókkal elfogadták a pedofil törvényt, majd Áder aláírta azt, hogy ezzel kinyitotta az EU-ban Pandora szelencéjét? 

– Arra valószínűleg számított, hogy nem fogják megtapsolni érte, fog kapni kritikát, netán kötelezettségszegési eljárást is kiválthat vele, még akkor is, ha becsomagolták egy salátatörvénybe, és nem könnyű a nyomára bukkanni. Mikor én megpróbáltam elolvasni, azt láttam, hogy darabokban van szétszórva, különféle módosításokban. De ő számított arra – bizonyára ismeri annyira az uniót –,  hogy ebből konfliktus lesz. Amire nem számított, az az, hogy a futball Eb kellős közepébe odapottyan a téma. Tudniillik az erősítette fel igazán. Ha most nincs az Eb, akkor jön egy sima csúcs, ott megmorogják, számon kérik, de nem kap ekkora publicitást a dolog. Politikai lendületet azáltal kapott, hogy pontosan a magyar-német meccs közepére odakerült az Európa Bajnokság reflektorfényébe. Azzal, hogy a német kapus felhúzta a szivárványszínű karszalagot, a stadionkivilágítási téma elindult az UEFA-val, és másokkal, nagyon erős publicitást kapott a téma, és erre reagáltak tulajdonképpen a politikusok. Már nem tehette meg senki, hogy szó nélkül hagyja, és a kormányfőknek itt jött kapóra az európai csúcs. Amikor bevonulnak, meg szoktak állni az újságíróknál, akik a legaktuálisabb dolgokra kérdeznek rá.  Most ez volt a legaktuálisabb, a kormányfők sorozatban nyilatkoztak, és ez folytatódott az első vacsorán. Ami onnan kiszivárgott, azt sem a Fidesz, sem Orbán nem teszi a kirakatba. 

– Ön szerint Orbán tudatosan húzkodja az unió bajuszát? 

– Hogyne. Neki lételeme a konfliktus. Neki az a jó, ha támadják, mert akkor tud védekezni és vissza tud támadni. Tehát ő tudatosan játszik arra, hogy egy bizonyos konfliktusszintig elvigyen ügyeket, és akkor ő a megmentő hős. Ez nagyon egyszerű dramaturgia: az áldozat, az üldöző és a megmentő. Az irodalom tele van vele. Ő kezdettől fogva erre játszik, és most, hogy a migránsok már „elkoptak”, már mindenki elfelejtette őket, meg nincsenek itt, kellett valami új. A Fidesz propagandagépezete azt találta, hogy a pedofília, ami súlyos bűncselekmény, arra fűzzük fel a szexuális másságot, akkor egy „jó hangulatú, kocsmai buzizás” kijön belőle, és akkor van új ellenfél. 

– Ön szerint meghátrálásra kényszeríthető Orbán?

– Hát egy kicsit meghátrált. Mert legnagyobb szenvedélyének, a focinak egy kiemelkedő eseményére, a magyar-német Eb-meccsre nem mert elmenni. Nyilván lebeszélték róla, mert a stadionban botrány tört volna ki, ha meglátják őt, tehát le kellett mondania róla. Azt hiszem, a számára ez volt a legnagyobb büntetés. Az isten nem ver bottal. Úgy volt megtervezve az út, hogy ő megáll Münchenben, megnézi a meccset, és másnap megy tovább a brüsszeli EU-csúcsra. Ehelyett gyorsan összerántottak a Melonival egy vacsorát ürügynek. De azért látszott, hogy a biztonságiak nem engedik oda a stadionba. Ezért ő már megkapta a maga egyéni szankcióját. De majd meglátjuk, mi lesz a folytatás, mert nem áll meg az ügy itt. Az Európai Bizottság is nagyon elszánt, hogy kivizsgálja ezt a törvényt, és többség állt össze a tagállamok szintjén, az Általános Ügyek Tanácsának ülésén 17 tagállam írt alá egy nyilatkozatot a homofób törvény ellen. Ez nagyon nagy többség.

– Lehet, hogy a törvényt csak magyarországi használatra akarta így elfogadtatni, az itthoni választóinak akart vele kedvezni, csak mellélőtt még itthon is?

– Ez teljesen egyértelmű. Az ő irányításával a Fidesz propagandagépezete most ezt a homofób törvényt produkálta, gondolták, itthon ez jó lesz. Nem számított arra, hogy bejön a foci Eb, utána egy EU-csúcs, és ekkora visszhangja támad. Azt hitte, ezt ugyanúgy el lehet kenni, magyarázgatni, mint az eddigieket. Ezzel próbálkozott. De nagyon zavartan vonult be az Európai Tanács ülésére és az újságíróknak is nagyon zavart, deffenzív válaszokat adott. 

– A Fideszt az Európai Néppártból kitették, Orbán egyedül maradt. Ez a fajta hangoskodás nem egy jobboldali pártcsoport útjának egyengetése?

– Külön kell választani az uniós intézményeket. A mostani csúcs az Európa Tanács intézménye, ott a kormányok vannak jelen. Tőlük kapott hideget, meleget. Azt hiszem, hogy ilyen nyers kritikát még nem kapott szemtől szembe. A másik dimenzió az Európai Parlament, ahol a Fideszt kitessékelték a Néppártból, most nem tartozik sehova. Orbán elkezdett próbálkozni. A két szélsőjobb családból, az Európai Konzervatívok és Reformerektől a Kaczyńskit, és az Identitás és Demokrácia csoportból a Salvinit sikerült eddig megnyernie. Ő jött a Néppártból, és azt képzelte, hogy ebből a két szélsőjobb csapatból, plusz még néhány „disszidensből” – akiket esetleg a Néppártból tudna keríteni –, majd ő összehoz egy újabb csoportot. Csakhogy az Európai Parlamentben ezek a családok a választások után szoktak megalakulni, és általában kitartanak. Sok párt nem látná értelmét, hogy most elhagyja azt a keretet, amelyikhez eddig tartozott, és beálljon valami új formációba pusztán azért, mert Orbán most keresi a helyét. De nem tudna összeszedni nagyon sok pártot meg nagyon sok képviselőt.

– Egyébként arra is képes lenne, hogy még a választások előtt kivigye az országot az EU-ból?

– Ő régóta szembenáll az EU-val, és ott gyalázza, ahol tudja. De ugyanakkor azt is számításba kell vennie, hogy a hazai közvélemény többsége unió-párti. És így konfliktusba kerülne a közvéleménnyel. Lehet, hogy erről álmodik, de megtenni – azt hiszem – nem merné.