Balázs Péter: Orbán és csapata tesz keresztbe a pedagógus- és az egészségügyi béremelésnek

Millei Ilona 2022. július 12. 07:10 2022. júl. 12. 07:10

Az Európai Unió nem szól bele a pedagógusok, vagy az egészségügyben dolgozók béremelésébe, ezek nemzeti hatáskörbe tartoznak, a mindenkori kormánynak kell megoldania. Az EU-val való megegyezést pedig az akadályozza, aki nem felel meg a feltételeknek: Orbán Viktor és csapata – mondta a Hírklikknek Balázs Péter. A volt külügyminiszter és uniós biztos rosszízű rágalomnak nevezte, hogy a baloldal és nyugat-európai szövetségesei akadályoznák a megegyezést. Mint mondta, Orbán eljutott a falig, és trükkökkel ezután már nem tud pénzt szerezni a családjának és a haveri körének.

– Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kossuth Rádióban arról beszélt, hogy a helyreállítási alap ügyében szakmai egyeztetés és politikai vita van. Az utóbbi okának azt nevezte, hogy Magyarországon a baloldal és nyugat-európai szövetségesei nem szeretnének semmiképpen megegyezést.  Valóban a baloldal akadályozza a megállapodást az EU-val?   

– A baloldal sajnos politikailag nagyon gyönge, és az EU-ban messze nincs olyan pozíciója, befolyása, mint a kormánynak. A kormány mindenütt ott van, ők ülnek ott az Európa Tanácsban és az Európai Parlamentben nagy többségben vannak a fideszes képviselők. Ez az egész egy rosszízű rágalom. Tudniillik a kormány van cselekvési helyzetben, és most próbálja másra kenni a felelősséget. Csakhogy szerintem ez igen gyönge érv. Nekik kell tárgyalniuk. Tettek egy első lépést négy témában, de valójában sokkal több téma van az asztalon. A kormánynak kell cselekednie. 

– Mára kiderült, inkább csak kommunikációs fogás volt a múlt heti bejelentés arról, hogy a kormány négy területen is engedményeket tesz az Európai Bizottságnak. Az Azonnali értesülése szerint ezeket az engedményeket ugyanis már jóval korábban megtette a kormány a tárgyalásokon, de már az sem elég. Miért?

– Többen is rávilágítottak, hogy azok az ígéretek, amelyek most a kormány részéről elhangzanak, nagyon gyönge lábakon állnak, mert könnyen kijátszhatók. Azt mondja a kormány, hogy leviszik az egy indulós közbeszerzések számát, de bármikor oda tudnak állítani egy induló mellé két másikat, és akkor is az nyeri meg, akit a kormány kiszemelt magának. Hasonlóképpen, azt mondja, hogy az ügyészséggel szemben büntetőügyekben bíróságoknak is lesz szavuk, szerepük. De hát a bíróságok ugyanúgy a Fidesz kezében vannak, mint a főügyész, vagy akárki. Tehát ezek nem igazi megoldások. A gyakorlatban kellene látni, hogy ezek valójában működnek-e. Azért azt Daniel Freund német EP-képviselő is, meg jó páran elmondták már, hogy itt egy rendszerszintű eltévelyedésről van szó az Orbán-kormány esetében, ami mostanáig működött, és amit most – úgy néz ki – az EU megelégelt. Meglátjuk majd, hogy mennyire tudnak megegyezni. Most erre van egy külön miniszter Navracsics Tibor személyében. Lássuk, ő mire megy.  

– A Népszava szerint egy német EP-képviselő által megrendelt tanulmányban az összes EU-s támogatás kifizetésének felfüggesztését javasolta három külföldi jogászprofesszor Kim Lane Scheppele, az amerikai Princeton Egyetem, R. Daniel Kelemen, az amerikai Rutgers Egyetem és John Morijn, a hollandiai Groningen Egyetem tanára.  Ők is azzal indokolják a javasolt súlyos szankciót, hogy a törvényalkotás kiszámíthatatlan, az EU-s pénzekkel való visszaélések hosszú múltra tekintenek vissza, az ellenőrzésükre hivatott intézmények nem függetlenek és a jogállamisági normasértések a közösség által finanszírozott valamennyi programot érintik…

– Ez az a képviselő, akit az előbb én megneveztem: Daniel Freund, német és zöld. Ő kért fel három tudós jogászt, hogy adjanak egy értékelést, és ezt adták. A tanulmányban tehát arról van szó, hogy itt nem egy vagy két dolgot kell kijavítani, és akkor megy az autó tovább. Az egész rendszer, az egész motor beteg, úgy, ahogy van.   

– Vajon kikre gondolhatott Gulyás Gergely, amikor azt mondta, csakis a baloldal és nyugat-európai szövetségesei tesznek keresztbe a pedagógusok és az egészségügyben dolgozók béremelésének? 

– Én ilyen „álomfejtéssel” nem foglalkoznék, ez egy ócska érv, aminek nincs tartalma, egy lufi, ami hamar kipukkan. Ki az a baloldal? Adja meg a telefonszámát. És még egyszer megismétlem, az Európai Unióban cselekvési helyzetben, nagyon erős pozícióban a kormányok vannak. A politikai pártok az Európai Parlamentben tudnak megszólalni. De azt tudjuk, hogy a Fidesz-retorikában mindenki baloldal, aki nem ők.

– Gulyás Gergely azt is mondta, hogy az uniós pénzek között található az a forrás is, amely pedagógusbérekre lenne fordítható. Továbbá az egészségügyi béremelés fedezete szintén a helyreállítási alap költségvetésében van. Végül is, akkor ki akadályozza, ki tesz meg mindent azért, hogy ne legyen pedagógus- és egészségügyi béremelés, ki akadályozza a megállapodást az EU-val? 

– Az Európai Unió a pedagógusok, vagy az egészségügyben dolgozók béremelésébe nem szól bele, ezek nemzeti hatáskörbe tartoznak. Ha valaki meg tudja oldani, akkor az a mindenkori kormány. Az EU-val való megegyezést pedig az akadályozza, aki nem felel meg a feltételeknek: Orbán Viktor és csapata. A feltételek nagyon világosak, a tagállamok túlnyomó többsége már rég túl van ezen a fázison. Le tudtak tenni olyan programokat, amelyekre az unió rábólintott, és oda megy a pénz. Ide meg nem jön, mert Orbán játszmái kicsit soká tartottak. Úgy néz ki, hogy eljutott a falig, és ezekkel a trükkökkel a továbbiakban már nem fog tudni pénzt szerezni a családjának és a haveri körének.