Balázs Pétert bocsánatkérésre szólította fel a Szolnoki Többség frakció

Millei Ilona 2020. szeptember 25. 15:13 2020. szept. 25. 15:13

Szolnokon a legutóbbi városi közgyűlésen bebizonyosodott, hogy a Szolnoki Többség frakció mindenekelőtt a város fejlődését, a fiatalok támogatását tartja a legfontosabbnak. Ugyanakkor a frakció arra is példát mutatott, hogy erkölcsi, etikai és emberiességi szempontokat nem hagynak figyelmen kívül. 

Történt ugyanis, hogy a legutóbbi közgyűlésen három dolog is szavazásra került. Ennek során, az önkormányzati bérlakásokról szóló előterjesztést, miszerint a korábbi tíz év helyett most három évnyi bérlés után meg lehessen vásárolni az önkormányzati lakást, a Szolnoki Többség megszavazta. Ezzel szeretnék ösztönözni azt, ha valaki fiatalként városban szeretne maradni. Aki önálló ingatlanhoz akar jutni, annak legyen meg erre a lehetősége. (A városban maradást szolgálja az is, hogy a rendeletben  van egy kitétel: aki három év után megvásárolta az önkormányzati ingatlant, azt az ezt követő öt éven belül nem adhatja újra el.)

Ugyancsak egyhangúlag szavazta meg a Szolnoki Többség frakciószövetség azt az előterjesztést is, hogy a Bursa Hungarica ösztöndíjrendszeren keresztül, a város támogassa a főiskolára, egyetemre járó szolnoki fiatalokat.

A koronovírus-járvány a szolnoki színháznak is jelentős bevételkiesést okozott. A karantén alatt több tucatnyi előadás elmaradt. Így a Szigligeti Színház nem tudott eleget tenni a fenntartási és közszolgáltatási szerződésben foglaltaknak. Az önkormányzat – mint részbeni fenntartó – plusz támogatást adhatott volna a színháznak, ám egyelőre ez nem történhetett meg. Balázs Péter színházigazgató ugyanis a Szolnoki Többség frakció szerint, nagyon sok embert megsértett, amikor az SZFE függetlensége mellett tüntetőket közéleti parazitáknak nevezte.

A Szolnoki Többség frakciószövetség szerint, viszont embereket nem lehet így nevezni. Ezért a frakciószövetség nyilvános bocsánatkérésre szólította fel a színházigazgatót. László Norbert, a Szolnoki Többség frakció MSZP-s tagja, az eljárás kezdeményezője, azt is kifejtette, hogy bár a pénzszűkében levő színház működésének biztosítása miatt ezt az előterjesztést a későbbiekben nyilván vissza fogják hozni, az ő feltételük akkor sem fog változni.

László Norbert azt is hozzátette, egyébként nagyon szívesen megszavazzák az előterjesztést, mert tudják, hogy a színháznak szüksége van erre a támogatásra, cserébe viszont azt kérik, hogy Balázs Péter vonja vissza nagyon is rosszízű, rossz korokra emlékeztető kijelentését.