A kormány egyáltalán nem az európai és a magyar biztonság- és geopolitikai érdekek mentén hozza meg döntéseit

HírKlikk 2023. november 1. 16:40 2023. nov. 1. 16:40

Bana Tibor: Magyarországnak elemi érdeke lenne a nyugati kapcsolataink erősítése, és annak jelzése, hogy megbízható tagjai vagyunk az EU és a NATO szövetségi rendszerének. A kínai és az orosz kapcsolatok azonban előbbre valók ennél Orbánék számára – még akkor is, ha ennek a magyarok látják kárát.

Bana Tibor, a Mindenki Magyarországa Néppárt alelnöke a Közbeszédnek adott interjúban a svéd NATO-tagság ratifikációjának csúsztatásával kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a politika természetesen alkukról is szól – ezzel önmagában még nem is lenne gond. A probléma az, hogy miközben még Törökország is Nyugat-barát lépéseket tett az elmúlt időszakban, Magyarország egyre erőteljesebben elszigetelődik az EU-n és a NATO-n belül. A lengyel választások eredményeként mára egyedül Szlovákia maradt meg partnerként Orbán számára. A magyar miniszterelnök zsarolása alapvetően az uniós források megszerzésére irányulhat, de ahhoz a jogállamiság és az európai értékek irányába, nem pedig azokkal ellentétesen kellene lépéseket tennie.

A magyarországi demokratikus berendezkedés bírálatára nem durcás kisgyerekként kellene reagálni, hanem végre vissza kellene térni arra az útra, amelyen a rendszerváltozás után elindultunk. Erre azonban sajnos nem látok esélyt, mert nyilvánvaló, hogy az Orbán-rendszer fennmaradása szempontjából a kínaiaknak és az oroszoknak való teljes behódolás a kormány érdeke – mondta Bana Tibor.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom