Bár a gazdaságnak kell a külföldi munkaerő, a magyarok nem akarnak vendégmunkásokat

HírKlikk 2023. november 3. 17:25 2023. nov. 3. 17:25

Magyarországon hatalmas akkumulátorgyárak épülnek, nincs elegendő munkaerő, ezért Orbán külföldieket hív, de a magyarok nem tolerálják a miniszterelnök migrációval kapcsolatos politikájának fordulatát.

Magyarországon a kormány minden magyarázat nélkül néhány hete visszavont egy törvényjavaslatot, amellyel a kormány Ázsiából és Dél-Amerikából akart volna vendégmunkásokat hozni, nagyjából olyan feltételek mellett, mint amely jogszabály alapján a hatvanas években Németországba is érkeztek az első vendégmunkások – írta a Handelsblatt szerzője, aki részletesen ismertette a tervezetben foglaltakat. A legfőbb probléma az, hogy a tervezet szöges ellentétben áll Orbán migrációval kapcsolatos eddigi politikájával, és ez megnehezíti a hirtelen fordulat végrehajtását. 

Magyarország sürgősen külföldi munkaerőre szorul, ha meg akarja valósítani ipari ambícióit, kulcsszerepet akar vállalni az európai e-mobilitásban, és az Erste Bank prognózisa szerint 2030-ra Németország után Magyarország lesz Európában az autóba való akkumulátorok legnagyobb gyártója. A kormány erejétől telhetően elősegíti az akkumulátorok gyártását.

A cikk ismertette a már meglévő és tervezett gyárak listáját, és kiemelte Debrecen példáját, ahol korábban az ipar a környék mezőgazdasági termékeinek feldolgozására szakosodott, de ezek közül a cégek közül már alig néhány maradt, és a város fideszes polgármestere, Papp László gazdasági metropolisszá akarja fejleszteni az ország második legnagyobb városát. A szerző szerint az a hír, hogy Orbán a Fideszhez hű Debrecent különösen nagy mértékben támogatja, hogy afféle ellensúllyá alakítsa az inkább baloldali Budapesttel szemben.

Ám a helyi lakosok nem akarnak vendégmunkásokat, és az utóbbi időben számos tüntetés is volt Orbán ipari tervei és az ahhoz kötődő migráció ellen. Még Orbán párthívei is aggályaiknak adtak hangot, különösen a CATL gyárával kapcsolatban. Tímár Zoltán, a Debrecen melletti Mikepércs polgármestere egy helyi lapnak elmondta: a gyár hatalmas környezetszennyezéssel jár, és ő sokat gondolkodott a lehetséges hatásairól, de a vita idegengyűlölő módon mégis főleg a szükséges munkások körül forog. Hozzátette: eddig elutasított minden olyan megkeresést, amely a munkásoknak szánt otthonok építésére vonatkozott, azzal, hogy a lakhelyeknek a gyár közelében, vagyis Debrecenben kell lenniük.

Egy budapesti munkaközvetítő kifejtette: sok magyar nem akarja, hogy a szomszédja külföldi legyen. Ha valahol egy helyen tömörítve helyezik el őket, felmerül a gettósítás vádja.

Orbán a beruházókat gyakran az olcsó magyarországi munkaerő érvével igyekezett meggyőzni. Most pedig nem világos, hogy a munkavállalókat el tudja-e csalogatni Magyarországra – írta a gazdasági lap szerzője.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom