Barabás Richárd: bizonyíthatóan kamu a nemzeti konzultáció

Harkai Péter 2020. augusztus 14. 13:55 2020. aug. 14. 13:55

Újbuda alpolgármestere, egyben a Párbeszéd szóvivője egy nyíltszíni közéleti médiahekk elkövetésével igyekezett bizonyítani, hogy a holnapi nappal lejáró s ma még megküldhető nemzeti konzultáció egy sokmilliárdos blöff, mivel kamuadatokkal is bárki(k) felvizezhetik a visszaküldési statisztikát – következmények nélkül. Barabás Richárdot arról is kérdeztük, hogy nem tart-e jogi szankcióktól a kormányzati közszeméremsértéssel, emlékezve a BKK rendszerét feltörő pozitív hekker esetére.

– Amint egy Cseh Tamás dal mondja, „a kísérlet sikerült és így most kiderült – érdemes”. Érdemes volt meghekkelni az újabb sokmilliárdos nemzeti konzultációt, amiről pár napja már büszkén jelentették a kormányoldalról, hogy közel 1 400 000 öntudatos magyar állampolgár már vissza is küldte? Amint például Ön, de vagy tucatnyi kamunév alatt – ezek között szerepelt mint újbudai alpolgármester vagy mint a Párbeszéd szóvivője...?

– Ez maradjon titok, de mindezzel inkább mint egy országos politikai problémára igyekeztem felhívni a figyelmet. Ezzel együtt, nekünk, mint az önkormányzati működésben is dolgozó politikusoknak, nem csak az a feladatunk, hogy helyesen, tisztességgel és közmegelégedésre lássuk el a feladatunkat és a kerületvezetést, hanem az is, hogy az országos politika szintjén bemutassuk, hogy létezik alternatíva és 2020-ban le tudjuk váltani a kormányt – valójában ez a fő cél. Jól látható, hogy a kormány bünteti az ellenzéki városokat, kerületeket, csak Újbudát 1,2 milliárdos elvonással sújtotta eddig s ahhoz, hogy vissza tudjuk adni a hatalom emberei helyett az emberek hatalmát, arra is szükség van, hogy az önkormányzatokat megerősítsük, hiszen számtalan olyan probléma van, amit nem lehet kormányzati központosítással megoldani. 

– A konkrét akciójára, a közéleti médiahekkre visszatérve, amit élő egyenesben közvetített a közösségi felületen, feltehetően az előbb elmondottakat is igyekezett demonstrálni, amint tudható, hogy a nemzeti konzultációra több milliárdot eltapsol a Fidesz – teljesen értelmetlenül -, mint amennyivel négy-öt fővárosi ellenzéki kerület összes kormányzati elvonása csak az első bő félévben. Nem tart attól, hogy feljelenthetik mindezért, hamis adatok nyílt színi felhasználásáért? Pláne egy – szándéka szerint – komolyan veendő nemzeti konzultáció megcsúfolásáért.

– Szerintem a történet pont arról szól, hogy sem nem nemzeti, sem nem konzultáció, pláne nem komolyan vehető egy olyan kormánypropaganda, amin ekkora biztonsági rés tátong. Sőt, én még azt is hozzátenném, hogy látva a kormányzati propaganda térnyerését és a 10 és 100 milliárdokat, amit erre a gyűlöletkeltő és megosztó önigazolásra költenek, szerintem ebből nekünk, magyaroknak, már elegünk van. Amire Magyarországnak szüksége van az a béke, a hosszú távú fejlődés és a kiszámíthatóság.

– Amit ezek szerint, látva az Ön akcióját, néha ki kell provokálni?

– Arra mindenképpen szükség van, hogy bebizonyítsuk, leleplezzük az értelmetlen álközvélemény-kutatásokat – főként, ha közpénzből finanszírozzák.

– Emlékszik arra a 18 éves fiatalemberre, aki feltörte a BKK elektronikus rendszerét és feljelentés lett a vége?

– Emlékszem a sztorira és ez is az a szemlélet, amit szerintem meg kell változtatnunk. Mindig azt kell figyelni, hogy kinek mi a szándéka és mit akar elérni. Ha jól emlékszem, a fiatalember egy etikus hekkerként definiálta magát, akiknek komplex, nagy multicégek külön fizetnek azért, hogy a hibáikat megkeressék és ezáltal tökéletesíthessék a rendszerüket. Amíg az a szemlélet, hogy bárki bármilyen hibára felhívja a figyelmet és azt azonnal büntessük meg, addig a fejlődés útját álljuk el. A kritika minden fejlődési folyamat alapvető eleme.

– Politikusként miként értékeli, a kormány mire tervezi felhasználni a konzultációból visszacsorgó személyes adatokat? Azt ugyanis senki sem gondolja komolyan, hogy a válaszok érdekelnék őket.

– Erre a legszikárabb választ tudom adni politikusként: borítékolható, hogy olyan eredmény jön ki, ami a kormánynak kedvez és amit lobogtathat s különböző állami hirdetésekben, óriásplakátokon, médiába betolva – szintén rengeteg pénzért – s ezzel indokolja a saját intézkedéseit. Csak sajnos az a helyzet, hogy onnantól kezdve, hogy a nemzeti konzultáció adatait hamisítani lehet, nem megalapozottak azok a kormányzati döntések, amelyeket ennek nevében megvalósítanak.

– A bizonyítási akciója mindössze egy hirtelen ötlet volt vagy találkoztak konkrétan olyan esetekkel, amiket ezen keresztül modellált?

– A Párbeszéd természetesen nagyon sok emberrel áll kapcsolatban és azt vettük észre, hogy jelentősen nőtt azok száma, akik erre a problémára felhívják a figyelmünket. Ennek apropóján gondoltuk, hogy mindezt érdemes lenne egyrészt kipróbálni, másrészt a köz véleménye elé tárni.

– Az újabb nemzeti konzultáció leadási határideje holnap lejár – milyen lépést terveznek a hitelvesztést követő tapasztalataik ismeretében? 

– Mindenképpen megérdeklődjük, hogy tudatában voltak-e ennek a hibának, mit gondolnak erről és mindez mennyiben ássa alá az egész, nyilvánvalóan propagandacélú történet hitelességét? De azt természetesen rögtön hozzátenném, hogy különösebben nincs mit vacakolni a hitelességgel egy olyan esetben, ahol legálisan torzíthatóak az adatok és egyenesen következik mindebből, hogy megbízhatatlan a végeredmény. Közel sem mutatja meg, hogy mit gondol az ország, sokkal inkább azt, hogy a kormányzati véleményvezérek mit próbálnak meg kisajtolni a rendelkezésükre álló rendszerből.

– Panasztétel lesz a kormány ellen?

– Nézze, bizonyára léteznek eszközök, amik mentén panaszt lehet tenni, de az is borítékolható, hogy minderre a kormány semmilyen figyelmet nem fordít. A legfőbb hivatalos számonkérést szerintem 2020-ban nyújthatjuk be közösen, amikor jó messzire küldjük az Orbán-kormányt és az embereik hatalmaskodása helyett, az emberek hatalmát valósítjuk meg s felépíthessünk egy békés és kiszámítható országot.

– Bár nem tartozik szorosan a témához, de kihagyhatatlan a kérdés, miután a tegnapi interjúegyeztetésünk óta, mondhatni történelmi döntés született az ellenzéki oldalon. Már az első nekirugaszkodásra sikerült megállapodni a 106 körzet egy az egy elleni jelöltállításában – ezt Önök miként értékelik?

– Szerintem ez csodálatos hír, azt mutatja, hogy az ellenzéki pártok végre meghallották a kormányváltást szorgalmazók, a magyar választók akaratát arra nézve, hogy egységben és közös erővel kell elindulnunk a választáson és ehhez most megtörténtek az első hivatalos lépések. Véleményem, hogy ez a megállapodás s főként, hogy első alkalommal megszületett, azt bizonyítja, hogy a szándékunk egy. Álláspontunk alapján, a tavalyi nagy sikert hozó előválasztást pedig lehetőség szerint, ki kell terjeszteni minél több választókörzetre, a miniszterelnök-jelölt személyére – akár a közös listákra is –, hogy a lehető legerősebb jelöltek állhassanak fel sikerrel a Fidesszel szemben.