Bárándy Péter: elfáradt, megöregedett, kiüresedett ez a hatalom

HírKlikk 2024. április 6. 08:00 2024. ápr. 6. 08:00

Nem gondolom, hogy egy ilyen megbízás politikai utastárssá tenné az embert, ez egy ügyvédi megbízás a tanú segítésére, és ha az ügyfél kéri, a jogi feladatokban továbbra is el fogunk járni az ügyében – mondta a KlikkTV Mélyvíz című műsorában Bárándy Péter arról, hogy Magyar Péter tanúsegítőjeként tűnt fel. Mint mondta, ez annyit jelent, hogy a hatóság előtt tanúként megjelenő személy mellett az ügyvéd vigyáz arra, hogy a tanú jogai betartassanak mindenki által, biztonságot ad a tanúnak, hogy valaki mellette is áll, így fokozottan biztosított, hogy törvényszerűen járjanak el, mikor vele szemben ül három ügyész.

„Minden ügyfélnél azt nézem, van-e valami, ami kizáró ok lehet, vagy a személyiségében van olyan, amiről úgy gondolom, hogy nem tudunk együtt dolgozni. Nem feladata egy tanúsegítő ügyvédnek, hogy minősítse a tanúvallomás irányultságát, tartalmát, az a feladata, hogy a jogainak érvényesítésében adjon neki segítséget.”

Bárándy Péter elmondta, abban feltétlenül egyetért Magyar Péterrel, hogy ennek a hatalomnak a regnálásából elég kár származott, az ország jobbat érdemel, mint amit most kap a hatalom gyakorlóitól. „Ebben megérett a változás, elfáradt, megöregedett, kiüresedett ez a hatalom. Ez a kormány nagyon sok kárt okozott az alkotmányosság, a jog, a jogrend, a nemzetközi kapcsolatok terén, és nem tud felmutatni eredményeket, hogy a szaldó pozitív legyen. Azt gondolom, akik ezen jobbítani akarnak, akik változást akarnak ebben a tárgykörben, azokkal egyetértek.”

Az ügyvéd beszélt az ügyészségi meghallgatásról is, amikor Magyar Péter átadta a hangfelvételt, amelyen volt felesége, a volt igazságügy-miniszter beszélt arról, hogy belenyúlhattak-e az ügyészségen a Volner-Schadl iratokba. Bárándy Péter elmondta, ott hallotta először a felvételt, és bár leírva a szöveg pontosabb, de abból nem érződik a hangvétel, a szünetek, a hangsúlyváltozás, ami nagyon fontos egy ilyen helyzetben. „A hangfelvételek hallgatásában gyakorlott ügyvédként azt mondom, nyoma nincs ezen a felvételen, hogy itt egy kényszerfenyegetés történt volna, mert ha tényleg kényszer vagy fenyegetés van, akkor nem hosszú mondatokban válaszol az ember, hanem kikényszerített igenekben vagy nemekben, nem a személyiségének megfelelő mondatszerkezetekben. Itt mindkét fél ép mondatokat használ, egymás szavába vágva, de adekvát válasz érkezik megfelelő kérdésre. Ha ezt megfelelő nyelvész megvizsgálná, kizárható lenne a súlyos kényszer vagy fenyegetés.”

Bárándy Péter szerint Magyar Péter státusza nem változik az ügyben, Varga Juditnál azonban vizsgálódás tárgya lehet, hogyan tudott olyan dolgokról, amikről nem tudhatott, vagy ha tudhatott róla, miért beszélt olyannak, aki nem tudhatott róla, és itt felvetődhet valamilyen jogellenes magatartás lehetősége. „Ezek minősített adatok, amelyek kezelésére jogszabályok vonatkoznak, ezek áthágása bizony vonhat maga után jogkövetkezményeket és vizsgálódást válthat ki.”

Arról, hogy Magyar Péterre ráéghet-e egy esetleges abúzus, az az ügyvéd szerint attól függ, hogy a kemény fideszes magban milyen kérdések vetődhetnek fel. Például, hogy egy miniszteri státuszban lévő személy miért nem tud ilyen veszélyeket elhárítani, hihető-e, hogy évtizedeken keresztül fennáll egy ilyen viszony és ez a kormányzat, amelyben ő fontos tényező, azt eltűri és tolerálja. Van egy C-típusú átvilágítás, és van egy titkosszolgálati védelem, ezek pedig kiterjednek arra, hogy kevés kockázati tényező legyen egy miniszter életében – tette hozzá az ügyvéd. „Ha igaz, hogy ilyen családi feszültségben él egy személy, akkor örök kockázatnak van kitéve, ilyenkor egy titkosszolgálatnak meg kell kérdeznie, hogy a további veréshez ragaszkodik, vagy a miniszteri státuszhoz.”

Az ügyészi meghallgatás az eljáró ügyészek oldaláról korrekt volt és jogszerű, az ügyészség magatartása azonban inkorrekt, mert egy folyamatban lévő ügyben nagyon ízléstelen kiadni egy közleményt – jelentette ki Bárándy Péter. „Végezze a dolgát, hallgassa meg a tanúkat, vizsgálja meg a felvételt, hogy az például tükröz-e valami olyat, amire Varga Judit hivatkozik, hogy kényszerfenyegetés alatt állt, de közlemény kiadása egy aktív szakaszában lévő ügyben furcsa és nehezen magyarázható, pláne, ha a vizsgált hangfelvétel és az egész vizsgálandó ügy részben az ügyészség által elkövetett hibákra vonatkozik.”

Bárándy Péter elmagyarázta, ritka, hogy önmagát vizsgálja az ügyészség, de az országon belül nincs más alkotmányos szervezet, amely ezt megvizsgálhatná, ezért fokozottan elvárható, hogy távolságtartással kezelje az egész ügyet. „Vizsgálja meg, hogy kivett-e valaki valamit egy ügyiratból, ne tegyen előre olyan kijelentést, hogy ilyen nem történhetett. Vizsgálódjon, legalább az objektivitás látszatát fenntartva. Másrészt egy ember alkotta biztonsági rendszert ember felül tudja írni. Voltak már ilyen ügyek, Juszt László ügyében eltűnt irat az ügyészségen, Hiszékeny Dezső ügyében a hangfelvételt rosszul írták le. Ha ezek nem derülnek ki a bíróságon, mindkét eset elítéltetéshez vezetett volna. Csendben maradnék az ügyészség helyében.”

A KlikkTV műsorát itt nézhetik meg.