Bárki győz Szlovákiában, koalícióra kényszerül

HírKlikk 2023. szeptember 28. 16:05 2023. szept. 28. 16:05

Szlovákia a szombati választáson lecsúszhat az Orbán-táborba. Pozsony szilárdan Ukrajna mellett áll, de ez Robert Fico hatalomra jutásával megváltozhat, és a Nyugat számára nagy a kockázat – írta a bécsi Der Standard.

A felmérések szerint Fico Smer pártja vezet 20 százalékkal, de az újonnan érkezett, 39 éves Michal Šimečka Progresszív Szlovákia (PS) elnevezésű, baloldali liberális pártja folyamatosan jön fel: győzelmét lehetségesnek, de igen valószínűtlennek tekintik.

Abszolút többségre senki nem számíthat, vagyis az lesz a kérdés, ki tud tartós koalíciót kialakítani. A királycsináló Peter Pellegrini volt miniszterelnök, Fico volt párttársa lehet, akinek a baloldali Hlas (Hang) pártja mintegy 13 százalékkal a harmadik helyen áll, és bármelyik másik párttal koalícióra léphet.

A jobboldali liberális és konzervatív tábor viszont annyira töredezett, hogy ott sokak számára a túlélés a kérdés, minden pártnak aggódnia kell, hogy bejut-e a parlamentbe.

Jelenleg Ľudovít Ódor szakértői kormánya működik átmenetileg, és sokan a már három miniszterelnöki mandátumot letöltött Ficót tekintik egyedül alkalmasnak arra, hogy eltakarítsa az előző kormány hagyta romokat. A nagy kérdés azonban az, hogyan pozicionálná magát Szlovákia Moszkvával szemben, ha Fico jutna újra hatalomra – írta az elemzés szerzője, és ismertette Fico ezzel kapcsolatos állásfoglalásait, amelyekben egyebek között olyanokat mondott, hogy „a háború 2014-ben kezdődött, amikor ukrán nácik és fasiszták elkezdték gyilkolni a Donbasszban az orosz polgárokat”.   

Ez Moszkva álláspontja, de történelmi okai vannak annak, hogy ez termékeny talajra hull Szlovákiában, mert az egykori csehszlovák kommunista rezsim gazdasági kiegyenlítődést hozott a szlovákoknak az iparilag fejlettebb Csehországhoz.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom