„Bármi is lesz Brüsszelben, Orbán úgy jön majd haza, hogy hatalmas sikert aratott"

HírKlikk 2020. július 16. 14:20 2020. júl. 16. 14:20

A Bloomberg szerint, Orbán Viktor igyekszik fokozni a nyomást, hogy az unió szüntesse be a jogállami vizsgálatot. Az eszközt ehhez a gazdasági ösztönző csomag adta a politikus kezébe, amint arról a tegnap jóváhagyott parlamenti nyilatkozat tanúskodik. Vagyis Budapest emeli a tétet a pénteki EU-s csúcs előtt. Az ott megvitatandó 750 milliárdos gazdasági tervet egy-két ország ellenzi, de ahhoz hogy átmenjen, egyhangú támogatás szükséges – írja a cikket szemléző Népszava.

Krekó Péter szerint, az üzenet az, hogy Orbán nem engedhet, de azért figyelnie kell, hogy mit csinálnak a többiek, akik szerint szintén nem jó a tervezet. A Political Capital igazgatója hozzátette: bármi is lesz az eredmény, a miniszterelnök úgy jön majd haza Brüsszelből, hogy hatalmas sikert aratott. De egyedül nem fog vétózni, mert annak nagy lenne a diplomáciai ára.

Keményen alkudozva, megpróbálhatja elérni, hogy Magyarország ugyanannyi támogatást kapjon az uniótól, mint eddig, hiszen itt fontos bevételi forrásról van szó mind a kormány, mind a politikus szoros szövetségesei számára. Mindenesetre igyekszik kihasználni az EU szorult helyzetét, tehát, hogy szűnjön meg a bírálat a demokrácia visszaszorítása miatt. A nyomás erősödik, mert Merkel és mások keményebb irányvonalat követelnek a lator tagokkal szemben.

Ám visszaüthet, hogy Orbán bevonta a törvényhozást, mert mindenki tudja, hogy ő az, aki megmondja a frankót – mutat rá Hegedűs Dániel. A berlini German Marshall Alapítvány szakértője ezt azzal magyarázza, hogy Magyarország jelen állás szerint, egy rakás pénzhez jutna a koronaválság gazdasági hatásainak kiküszöbölését célzó alapból. Ám aki csak egy kicsit is ismeri a magyar viszonyokat, az tisztában van vele, hogy nem több műbalhénál, amikor mozgósítják a Fidesz uralta Országgyűlést.

Forrás: Népszava