Bayer és Biden

Dr. Dávid Ferenc       2020. október 16. 18:00 2020. okt. 16. 18:00

„Azt eddig is tudtuk, hogy az egész Biden család a legutolsó, aljas, becstelen, hazug rohadékok tárhelye. Az öreg ezenfelül egy demens, ostoba seggfej, fiacskája meg egy drogos geci. Azt is tudtuk, hogy amivel évekkel ezelőtt Trumpot támadták („megzsarolta az ukrán kormányt"), nos, azt mind ezek a korrupt tetvek követték el." (Bayer Zsolt)

A Magyar Nemzet verbális verőlegénye megint alakított egy nagyot. Blogján olvasható a fenti kifakadás. Azt eddig is tudtuk, hogy a Fidesz Trump győzelmének örülne, nyilvánvaló, hogy B. Zsolt is követi a hivatalos irányt. Biden-t persze nem kell szeretni, és természetesen lehet a hivatalban lévő elnök újraválasztásáért szurkolni. Ízlés kérdése: én speciel nem vagyok elájulva Trump előző négy évi teljesítményétől, de esetében nem használnék Bayer-i jelzőket. Viselkedészavaros, öntörvényű, kiszámíthatatlan és ellentmondásos figurának tartom.

A november 3-i elnökválasztás tétje óriási, kimenetele bizonytalan. Pillanatnyilag Biden van kedvezőbb helyzetben, és elképzelhető, hogy ő lesz az Egyesült Államok 46. elnöke. Nem biztos, hogy így lesz, de van rá esély. Vélhetően a „Nagy Vízen” túl nem olvassák Bayer otromba bejegyzéseit, de az könnyen elfordulhat, hogy az USA budapesti nagykövetségének beosztottjai monitorozzák a magyar médiafelületeken megjelenő és az – országukkal kapcsolatos – írásokat. Mivel a kampány a finisihez érkezett, egyre fontosabb és izgalmasabb az elnökjelöltek személye, illetve a róluk alkotott vélemény. A Bayer-i otromba kifejezések diplomáciai szempontból hátrányt okozhatnak, ha Joe Biden lesz a befutó. Nem azt mondom, hogy alapvetően megváltoztatja az amerikai-magyar viszonyt, de hogy jót nem tesz neki, az biztos. Bayer a kormány napilapjának vezető publicistája, és a Fidesz alapító tagja. Ugyan nem hivatásos politikus, de mindenki tudja, hogy az ő által képviselt vélemény a Fidesz álláspontjának nyers változata. Az országnak okoz/okoznak kárt, ha ezek a „kiszólások” az elkövetkező hetekben felszaporodnak. Bayer szeret hazafias mezben tündökölni, úgy látszik, ehhez nála az is hozzátartozik, hogy az egyik elnökjelöltet kegyetlenül ócsárolnia kell. Erdoganra és Lukasenkora sosem mondott még csak hasonlókat sem. Az meg egyenesen vicces, hogy a 78 éves Biden-t „leöregezi”, mivel Donald Trump is már a 75. életévét tapossa. Tehát egyik jelölt sem junior, de az amerikaiakat – legalábbis úgy látszik – nem zavarja, hogy az aspiránsok meglehetősen korosak. Ha nekik jó, akkor nekem is.

Bayer-t arra tartják, hogy a pártközpont utasítása szerint gyalázza és ostorozza a Fidesznek nem tetsző személyeket, irányzatokat. A bértollnok – ha erre a párt agytrösztje felkéri – szenvedélyesen és rendkívül otromba módon támadja a cigányokat, a melegeket, a liberálisokat és a protestáló színiiskolásokat. Ezt már (sajnos) megszoktuk, és szerintem már sokan fel sem kapják a fejüket, ha ez a Fidesz-legény idehaza belemar valakibe/valakikbe.

Bayer ostoba és indulatos megnyilvánulásával országunk kedvező megítélését kockáztatja, mikor egy vezető amerikai politikust szid, becsmérel és mocskol. Jó lenne, ha a húsos csontot biztosító gazdái – legalább időlegesen – visszaparancsolnák és rövid pórázon tartva, csendre intenék ezt a megveszett csahost.