Bebörtönözték a Szabad Európa hat újságíróját Belaruszban

HírKlikk 2020. november 23. 17:07 2020. nov. 23. 17:07

A napokban a Szabad Európa belarusz szolgálata, a Svaboda Rádió hat munkatársát adminisztratív szabálysértésekre hivatkozva, 8, illetve 15 napig terjedő börtönbüntetésekre ítélték.

Daisy Sindelar, a Szabad Európa (RFE/RL) ügyvezető elnöke nyilatkozatot adott ki, amiért a belarusz vezetés egyre nehezebbé teszi a szervezet újságíróinak munkáját.

„A belarusz kormány a mi újságíróink mellett még számos riportert börtönzött be, akiket csak azért büntetnek meg, mert a munkájukat végezték, vagyis objektív módon tudósítottak a választások utáni eseményekről. Ezek az elítélendő lépések nem tántorítanak el minket, és továbbra is minden lehetséges eszközt megragadunk, hogy tájékoztassuk a belarusz embereket az országban történő jogsértésekről” – olvasható a Szabad Európa ügyvezető elnökének közleményében.

Az RFE/RL tudósítói 30 éve dolgoznak Belaruszban, ez idő alatt sosem akadályozták annyira a munkájukat, mint az elmúlt öt hónapban. 

Három újságírót azzal az indokkal állítottak elő, hogy részt vettek a november 15-én megtartott, nem engedélyezett demonstráción. Valójában a rendőrség a hotelszobájukból hurcolta el őket, mielőtt tudósíthattak volna a minszki Puskinszkaja metróállomásnál zajló tüntetésről.

A november 15-i tudósítás alatt egy másik újságírót is letartóztattak, csakúgy, mint 1200 másik embert Belarusz-szerte.

November 16-án, egy metróállomásról érkezve, még egy újságírót tartóztatták le, út közben a nyugdíjasok tüntetésére. Még azelőtt elfogták, hogy egyáltalán látta volna a felvonulás résztvevőit.

Pár nappal a letartóztatások előtt, november 12-én a belarusz bíróság Aleh Hruzdzilovicsot, a Szabad Európa veterán tudósítóját 15 nap börtönbüntetésre ítélte azért, mert „részt vett” az október 25-i utcai tüntetésen – valójában riporteri munkáját végezve, tudósított az eseményről.

Az RFE/RL közösségi médiával foglalkozó munkatársa, Ihar Loszik június 25-e óta van rács mögött. Ma már 150 napja, hogy jogszerű ítélet nélkül börtönben tartják. Felesége szerint „szándékosan embertelen körülmények között” tartják fogva.