Beer Miklós: nem tesz jót az egyházunknak, ha politikai hátszele van

HírKlikk 2023. szeptember 29. 11:35 2023. szept. 29. 11:35

Durva csökkenést mutat a katolikusok száma az elmúlt évtizedek népszámlálási adatai alapján – derül ki a tavalyi népszámlálás adataiból, amelyeket kedden sajtótájékoztatón ismertetett a KSH. 2001-ben 5,3 millió ember vallotta magát római katolikusnak, 2011-ben már csak 3,7 millióan, 2022-ben pedig már csak 2,6 millióan.

„Vegyes gondolatok vannak bennem" – mondta a Klubrádió Reggeli gyors című műsorának csütörtöki adásában Beer Miklós nyugalmazott váci megyéspüspök. Egyfelől némileg elszomorította a hívek számának csökkenése a magyar társadalomban, másfelől nem érte meglepetésként. Hozzátette, sejtése szerint különösen a fiatalokat tartja meg nehezen az egyház.

A tendencia nemcsak Magyarországon, egész Európában jellemző. Számos országban zárnak be, adnak el templomokat. Itthon ezzel ellentétben tatarozzák a templomokat, vagy újakat építenek. „Elhitettük magunkkal, hogy mi kívül állunk a tendencián, most kiderült, hogy ez nem így van" – foglalta össze.

Megjegyezte, Ferenc pápa az idei szinódus (egyházi vezetők összejövetele) céljául egy belső vallási reformot tűzött ki. Beer reményét fejezte ki, hogy ez tisztulást hozhat, amely az egyházat hitelessé és reményadóvá teheti. „Kétségtelen, hogy önvizsgálatra van szükségünk, és Ferenc pápa erre biztat."

Arra is kitért, hogy egy belső reformmal jobban megtalálhatja helyét napjainkban az egyház. Hangsúlyozta: „Nem tesz jót az egyházunknak, ha politikai hátszele van. Azt hiszem erre is jó a népszámlálási adat, szembesít bennünket, hogy az egyház és az állam szétválasztása, az egyház függetlensége mindenek előtt való."

Forrás: Klubrádió


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom