Bejegyezték Iványi Gábor egyházát

HírKlikk 2022. november 18. 13:57 2022. nov. 18. 13:57

A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséget az Orbán-kormány 2011-ben fosztotta meg státuszától, 11 évet vártak arra, hogy visszakapják. Az egy százalékos felajánlásokhoz sem jutottak hozzá évekig.

„Céljainkhoz egy lépéssel közelebb kerülve, bejegyzett egyházzá minősült a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET)” – közölte pénteken Iványi Gábor egyháza.

„Mindez azonban még nem jelenti azt, hogy visszakaptuk korábbi státuszunkat, ahhoz a Magyar Államnak közfeladatok ellátására vonatkozó megállapodást kellene kötnie velünk, ám eddig erre hiába vártunk” – írták.

A MET-et (és több másik magyarországi egyházat) 2011-ben egyeztetés nélkül fosztották meg egyházi státuszuktól. A MET ezek után perelt, először 2013-ban, az Alkotmánybíróságon nyert a magyar állam ellen. Később a Strasbourgi Emberi Jogi Bírósághoz fordult, mert a magyar kormány nem tartotta be az Alkotmánybíróság ítéletét, amiben azt állapították meg, hogy a magyar állam alkotmánysértő módon vette el egyházi státuszukat, amit köteles visszaállítani. A MET Strasbourgban is nyert, a kormány viszont ezt követően sem tartotta be az ítéletet – írja a hvg.hu.

„Az elmúlt évtized hihetetlen terheket rótt ránk. Költségvetésünk meghatározó részétől fosztott meg bennünket, melynek következtében – elsősorban nem vallási tevékenységünkben, hanem – a hitvallásunkat is érintő közfeladatok működtetésében terhelt feleslegesen és bűnös módon minket” – tették hozzá.

A MET 2021 februárjában kapta vissza azt a technikai számot, amivel újra tudnak egy százalékos adófelajánlásokat fogadni.

Forrás: HVG