Békés(i) döntés

Dr. Dávid Ferenc       2020. június 22. 08:40 2020. jún. 22. 08:40

A Népszava szúrta ki, hogy – mint az a június 17-én megjelent Magyar Közlönyből kiderült –, a korábban hangoztatott tervekkel ellentétben, nem Palkovics László Innovációs és Technológiai (ITM) miniszter ad engedélyt a 24 havi munkaidőkeret alkalmazására a vállalatok számára. Erre mostantól a 2020. évi 58. számú törvény 56.§ 4. bekezdése értelmében, a nemzetgazdasági érdekről szóló döntésekre a Békés Megyei Kormányhivatal jogosult, amely a kérelmeket 90 napon belül bírálja el. A kormány ezzel teljesen hülyét csinált magából – reagált a hírre Székely Tamás a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) elnöke, a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke.

Egyetértve Székely alelnök úr kormányt illető minősítésével, továbbgondoltam az ügyet, és lehet, hogy megtaláltam a nehezen indokolható, és józan megközelítésben irracionálisnak tűnő döntés okát. Az utóbbi hetekben-hónapokban már tapasztaltuk, hogy különféle intézmények vezető posztjaira rendőrségi-katonai végzettségű személyeket állít a kormány. Vállalatok és kórházak esetében lassan megszokottá válik, hogy egyenruhás emberek töltenek be vezetői munkaköröket, egyértelmű: az ország első embere jobban bízik az uniformist hordó személyekben, mint az érzékeny lelkű civilekben.

A Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott a Kossuth Lajos Katonai Főiskolán tanult (majd jogi diplomát szerzett), volt századparancsnok helyettes, dolgozott polgári és katasztrófavédelmi területen is. 2014-ben dandártábornoki (!) kinevezést kapott. Ezt követően – 2017. június 1. napjától – kapott megbízást a Békés Megyei Kormányhivatal vezetésére Takács Árpád dr., aki a Szolgálati Érdemjel arany fokozatának is tulajdonosa.

Névlegesen tehát egy megyei kormányzati tisztviselő kapott nemzetgazdasági érdeket érintő, látszólag fontos döntési jogosítványt, de számomra teljesen nyilvánvaló, hogy egy konkrét – egyoldalú – 24 havi munkaidőkeret-kiterjesztésre vonatkozó kérdés elbírálása nem Békés megyében, hanem a fővárosban, pontosabban a minisztériumban dől majd el. Nem hiszem, hogy egy egyenruhához, parancshoz és feszes szolgálatellátáshoz szokott regionális hivatalnok gyakran fog szembemenni az ITM képviselőjével, netán a miniszterelnöki akarattal. A megyei kormányhivatalnak (és vezetőjének) nincs más dolga, mint hogy formálisan „beszentelje” a kormány határozatát.

Szóval, a végrehajtó hatalom – megtévesztő lépésével – tényleg hülyét csinált magából, és megpróbált belőlünk is. Ennél azért többet érdemlünk.