Békesi László: Orbánék már a magyar gazdaság működését veszélyeztetik  

HírKlikk 2022. szeptember 9. 14:13 2022. szept. 9. 14:13

Sajnos olyan időket élünk, hogy bármikor is kérik ki a véleményét szakmai kérdésben, lehangoló analízist és prognózist adhat az ország gazdasági állapotáról. Erről is beszélt Békesi László, volt pénzügyminisztert Németh Péterrel, a Klikk TV Mélyvíz című műsorában.

A magyar kormány keservesen igyekszik megfelelni az Európai Unió elvárásainak a rég remélt anyagi források megszerzése érdekében. Kérdés, hogy ez ezúttal egy őszinte szándék-e vagy álságos lépés például a tervezett korrupcióellenes bizottság beígérése?

„Több ága-boga is lehet ennek a lépésnek. Az egyik, amit világosan kell látni, hogy az ilyen kormányzati kísérletek a szakemberek állítását támasztják alá. Mégpedig azt, hogy a magyar gazdaság és a társadalom működőképességének fenntartásához nélkülözhetetlen szükségünk van az újjáépítési alap támogatására és kedvezményes hiteleire” – válaszolta Békesi László a műsorban.

Ez azért fontos, mert Orbánék eddig tagadták – emelte ki. „A válság halmozódó jeleinek hatására kiderült, hogy nem csak az effektív pénztámogatás hiányzik a magyar büdzséből, de hiányzik az az euró, deviza is, amit az uniós támogatások, illetve kedvezményes hitelek Magyarország számára biztosítanak.”

Márpedig immár 18. hónapja, hogy az addigi pozitív hazai folyó fizetési mérleg negatívummal zár. A külkereskedelmi mérlegnek pedig „az elmúlt hónapban soha nem látott, brutális méretű hiánya volt.” Mindez pedig már a magyar gazdaság működését veszélyezteti, ezért „égető szüksége van a kormánynak az unió által biztosított forrásokra.”

Alapvető és az unió számára is érzékelhető gond azonban, hogy „a legkézenfekvőbb és az unió számára nyilván elfogadható alapvető lépések végrehajtására nem hajlandó a kormány”. A volt pénzügyminiszter emlékeztetett rá, hogy a korrupció elleni küzdelem például az Európai Unió egyik sarkalatos követelménye, aminek feltétele, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez.

„Ehelyett egy alibi szervezetet hoznak létre, ráadásul a szervezet tagjai olyanok, akik maguk közvetlenül is érintettek a kormányzati korrupció elterjedésében. Ne feledjük: az az igazságügyi miniszter is tagja ennek a bizottságnak, akinek az államtitkára ellen rendőrségi vizsgálat folyik brutális méretű korrupciós ügy miatt.”   

Mindezek tükrében, Békesi László meggyőződéssel mondja, „szó nincs arról, hogy Magyarország a közelében lenne a megállapodásoknak, nem kapjuk meg az uniós pénzeket”. 

Szóba kerültek a KSH legfrissebb inflációs adatai is, amelyeket – sokak szerint rendhagyó és meglepő módon – nem kozmetikáztak jelentős mértékben. Ebben azonban a 15,6 százalékos éves infláció mellett 30 százalék feletti az élelmiszerek árának emelkedése. Mi lesz itt?

„Van ennél veszélyesebb mutató is. Az említett átlag 31 százalékos élelmiszerár-növekedés mellett kritikus a valódi inflációs nyomás, ami nem 15, hanem pillanatnyilag 20 százalékos”, a kockázati tényezők pedig felfelé prognosztizálnak. „Azt senki sem tudja most megmondani, hogy hol lesz ennek a határa”.