Békesi nagyon kiakadt Orbánék tobzódó ostobaságán

HírKlikk 2020. április 17. 11:45 2020. ápr. 17. 11:45

Békesi László közgazdász, a Németh- és a Horn-kormányok egykori pénzügyminisztere Facebook-posztban osztotta meg a véleményét a nyilvánossággal az Orbán-kormány egyik gazdaságvédelmi intézkedésével kapcsolatban. Békesit az háborította fel, hogy Orbánék úgy vetettek ki 55 milliárdos egyszeri különadót a magyar bankokra, hogy a bankok leírhatják ezt a pénzt nyereségadójukból, ha sportszervezetek támogatására fordítják.

„Hogy egyértelmű legyen: a kereskedelmi bankokra kirótt különadót a kormány nem a válság miatt kieső költségvetési bevételek pótlására, vagy a megnövekedett állami kiadások fedezetére, nem is a csődbe jutó vállalatok, a munkájukat elvesztő, vagy nyomorgó emberek támogatására, hanem az egyébként is agyontámogatott sportszervezetek pazarló támogatására akarja fordítani. Konkrétan: a válság miatt minden bizonnyal csökkenő tao-befizetések pótlására akarja fordítani a bankok nyereségadójának egy részét” – írta Békesi.

„Ne legyen senkinek kétsége: a bankok mindent meg fognak tenni – jól felfogott profit érdekeik mellett –, hogy legalább annyi nyereséget érjenek el, ami fedezi ennek az 55 milliárdnak a nyereségadó-hányadát. Azaz: szolgáltatási díjaik alakításával, kamatpolitikájukkal – például a hitelmoratórium miatt meghosszabbodó törlesztési időre jutó kamatok növelésével – direkt módon is áthárítják ezt a terhet a lakosságra és a vállalatokra! Közgazdászként és sportot szerető, azt elvi és érzelmi alapon egyaránt támogató emberként is mélyen fel vagyok háborodva, elítélem a tobzódó ostobaságot, cinizmust, hatalmi tébolyt!”