Benyújtották a javaslatot, Matolcsy béréhez kötnék a pedagógusok fizetését

HírKlikk 2022. november 25. 04:45 2022. nov. 25. 04:45

A Fidesz-kormány a gazdasági válság kellős közepén akarja Matolcsy György fizetését havi 6,2 millió forintra emelni. Ez egy kezdő pedagógus bérének hússzorosa! Az MSZP azt javasolja, a pedagógusok fizetése is legyen a jegybankelnökéhez kötve, így márciustól már 600 ezret vihetnének haza – írja közleményében Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője.

Az élelmiszerek ára lassan a duplájára nő, a folyamatosan emelkedő alapkamat pedig éppen 18 százaléknál tart. Orbánék pont ilyenkor emelnék az egyébként valódi teljesítmény nélkül dolgozó Matolcsy bérét további 1,2 millió forinttal – hívja fel a figyelmet a szocialista politikus.

Az MSZP most benyújtott javaslatával azt szeretné elérni, hogy Matolcsy bérével a pedagógusokét is emelnék. Vagyis a továbbiakban az MNB elnökének fizetéséhez kötve, azzal arányosan emelkedjen a pedagógusok fizetése. A Fidesz amúgy is szereti Matolcsy fizetéséhez igazítani az általuk létrehozott hivatalok vezetőinek béreit. Az Integritás Hatóság, a Médiahatóság és a Közbeszerzési Hatóság elnökének bére is a jegybankelnökéhez van kötve – teszi hozzá Tóth Bertalan.

Az MSZP most benyújtott indítványa szerint Matolcsy fizetése nem haladhatja meg a tanári bér tízszeresét, így a kezdő pedagógusbér 500 ezer forintra emelkedne, tavasszal pedig már 600 ezerre nőne. Így jelentős előrelépés történne a pedagógusok bérrendezésében, a jegybankelnök fizetésének emelkedésével pedig a későbbiekben is automatikusan növekedhetne a pedagógusbér.

Tóth Bertalan hangsúlyozza, hogy egyedül a pedagógusok hozzáállásának köszönhető, hogy az oktatási rendszer még nem omlott teljesen össze. 

Itt az ideje, hogy annak a jegybankelnöknek a milliós fizetéséhez igazítsák a pedagógusbéreket, aki eddig is több, mint 5 millió forintot tett zsebre havonta – zárul a közlemény.