Biden meghosszabbítaná az atomfegyver-egyezményt

HírKlikk 2021. január 24. 08:20 2021. jan. 24. 08:20

További öt évvel hosszabbítaná meg az Oroszországgal kötött, a nukleáris fegyverek korlátozásáról szóló egyezményt Joe Biden amerikai elnök.

A harmadik START-egyezményt 2010-ben írta alá Barack Obama amerikai és Dmitrij Medvegyev orosz elnök. A 2011-ben hatályba lépett szerződést Moszkva többször is meghosszabbította volna, de Donald Trump kormánya erre sokáig nem adott választ, megkésett javaslatukat végül az orosz fél utasította el – írja az Euronews.

– Üdvözlöm Biden elnök bejelentését és a szándékát arra, hogy meghosszabbítsák az új START-egyezményt. Mindig is hangsúlyoztam, hogy nem állhat elő olyan helyzet, hogy ne legyen egyezmény. Az új START-egyezmény nem a vége valaminek. Ez a kezdete a nemzetközi fegyverellenőrzés további erősítésének, amit ki kellene terjeszteni további fegyvernemekre és további államokra, például Kínára is – mondta a NATO főtitkára, Jens Stoltenberg.

Joe Biden bejelentését az Egyesült Államokkal szövetséges országok – különösen Európában – örömmel fogadták. Az orosz elnök szóvivője, Dmitrij Peszkov azt mondta, hogy a hosszabbítás célja dicsérendő, de meg kell vizsgálniuk a részleteket, hogy pontosabb képet kapjanak arról, mit takar az előterjesztés.

Forrás: Euronews