Bill Gates abban bízik, hogy igazságosan osztják el az első vakcinákat

HírKlikk 2020. szeptember 16. 04:00 2020. szept. 16. 04:00

A világ egyik leggazdagabb embere szerint fontos, hogy a kész vakcinából ne csak a gazdag országoknak jusson először, mert különben még többen fognak meghalni.

A hvg.hu arról számol be, hogy a járványt egy ideje már közelebbről tanulmányozó, közegészségügyi kérdésekben is gyakran felszólaló Bill Gates szerint, a koronavírus-vakcina elkészülte után azt kell kitalálniuk az államoknak, hogyan osszák el az oltóanyagot, hogy abból mindenki, és ne csak a gazdag országok kapjanak.

„Ha az olyan gazdag országok, mint az Egyesült Államok, Japán és az Egyesült-Királyság „bekebelezik” az első oltásokat, úgy a kevésbé fejlett területeken élők még nehezebb helyzetbe kerülhetnek. Az oltások igazságtalan kiosztásán emberéletek múlhatnak” – hangsúlyozta a milliárdos saját alapítványának kutatásaira alapozva.

Az alapítvány egyik tanulmányából az derül ki, hogy a koronavírus-járvány növelte az élelmiszerárakat, így még több ember került szegénységbe.

„A szegényebb országok most sokkal jobban szenvednek, mint a gazdagabb országok” – mondta Gates a CNBC szerint.

Az oltások igazságos elosztása érdekében jött létre az úgynevezett COVAX kezdeményezés is, amelyhez eddig 170 ország csatlakozott. A projekt célja az oltóanyag-gyártókkal való együttműködés, hogy a világ országai egyenlő hozzáférést kapjanak a biztonságos és hatékony koronavírus-vakcinákhoz.

Forrás: hvg.hu