Birodalmi kéregető

Föld S. Péter 2019. március 18. 08:11 2019. márc. 18. 08:11

Napok óta kerüli a Fidesz-közeli kommunikáció Soros György nevének kiejtését és Brüsszelt is száműzték a szótárukból. Helyette, ahol csak tehetik, birodalmat mondanak. Ez a legújabb módi, nem árt, ha a Fidesz-hívek – köztük publicisták - is megtanulják, mielőtt bajuk lehet abból, hogy nem követik naprakészen a Kedves Vezető tanításait.

Mindez egyáltalán nem független attól az ultimátumtól, amit a Európai Néppárt, és személyesen Manfred Weber közölt Orbánnal. A finomhangolást már a miniszterelnök március 15-i, ünnepinek nevezett beszédén is észre lehetett venni: Orbán a Fidesz-prominensek egykori mentorának és jótevőjének, Soros Györgynek a nevét egyszer sem ejtette ki a száján, Brüsszelt is csak egyszer említette név szerint.

Ugyanezen a napon Washingtonban, az egykori szocialista házelnök, az újabban a Fidesz kormány miniszterelnöki biztosaként magyarkodó Szili Katalin is birodalmat említett Brüsszel helyett. „Vannak pillanatok, amikor a birodalmakkal szembe kell szállni”, mondta Szili. Szembe szállni velük és pénzt kérni tőlük. Ez ugyanis nem változott, minden ugyanúgy megy, mint régen, csak a megfogalmazás más. Orbánéknak – ha csak rá nem kényszerülnek -  eszük ágában sincs otthagyni a Néppártot, az Európai Uniót pedig még annyira sem. Utóbbit ugyanis pénzkifizetőhellyé degradálta a Fidesz.

Nem véletlen, hogy a párt Európával kapcsolatos kommunikációjában csak a kereszténységről történik említés, miközben értékközösségről már jó ideje nem beszélnek. Azt viszont továbbra is elvárják, és ennek időről időre hangot is adnak, hogy a tehetősebb országok segítsék azokat, amelyek nem annyira jómódúak. Utóbbiak közé tartozik a többi között Magyarország is, hozzánk jóval több pénz jön, mint amennyi mi fizetünk be a közösbe.

Orbán nem beszél Brüsszelről, és Sorossal kapcsolatban is visszafogja magát, de a politika és a stratégia nem változott: kérünk pénzt, lehetőleg minél többet és minél hamarabb, utána pedig ne szóljatok bele abba, hogy mire költjük. Ez a mi magánügyünk, nektek ehhez nincs közötök, örüljetek ott a birodalomban - Brüsszel nevét még véletlenül sem ejtjük ki - hogy adhattok nekünk. Legyetek büszkék arra, hogy rendes keresztény emberek költik el a pénzeteket, hogy a mi feneketlen bendőnkben tűnik el nyomtalanul az adótok egy része.

Ez Orbán Viktor és a Fidesz európai uniós politikájának a lényege, ami, igény esetén, ennél rövidebben is összefoglalható: adjátok ide a pénzt és jó napot!