Bírósághoz fordult a Momentum polgármester-jelöltje az egri választókerületek újra rajzolása miatt

HírKlikk 2023. december 16. 19:15 2023. dec. 16. 19:15

Bírósághoz fordult Jánosi Zoltán, a Momentum egri polgármester-jelöltje, mert szerinte nem igazságos a választókerületek újra rajzolása. Ugyanis a lakosság számának csökkenése miatt két körzettel kevesebb lesz, azonban a megszüntetett választókörzetek eddig ellenzékiek voltak. 

Eger lakossága folyamatosan csökken, ezért a törvény értelmében a csökkenő lakosságszámhoz kevesebb önkormányzati képviselő jár, azaz 12 egyéni önkormányzati képviselői körzet helyett csak tíz lesz a jövő évi helyhatósági választásokon. A momentumos politikus szerint Mirkóczki Ádám vezette városháza semmilyen információt nem adott közre előzetesen, semmilyen egyeztetés, beszélgetés nem volt arról, hogyan alakítják át a választási térképeket – közölte János Zoltán közösségi oldalán, amiről a 444 tudósított.

Habár a város hivatalos honlapjára, az eger.hu-ra olyan térképet tettek fel, amelyen a sziget jellegű részeket összekötötték a kerület nagyobb részével, jól látható, hogy Jánosi értelmezésében több olyan körzet is van, amely „földrajzilag nem folytonos”. Márpedig a jelenlegi törvényi szabályozás alapján az egyéni választókerületeket úgy kell kialakítani, hogy azok összefüggő területet alkossanak.

Jánosi szerint a Mirkóczki vezette önkormányzat „az abszurditásig manipulálta az új körzetbeosztást, ami végül a Fidesznek nem okoz érdemi hátrányt, ellenben az ellenzéknek igen”. Szerinte ugyanis a két legaktívabb ellenzéki képviselő körzetét egyszerűen megszüntették: a momentumos Keresztes Zoltán 2019-ben nyertes körzetét és Császár Zoltán körzetét, aki 2019-ben hatodszorra is győztes tudott lenni ellenzéki színekben.

 

Forrás: 444


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom