Bizonytalanságok pro és kontra az indiai Covid-mutáns körül

HírKlikk 2021. április 27. 19:58 2021. ápr. 27. 19:58

Tudósok óva intenek attól, hogy bárki gyorsan pánikba essen az indiai járványhelyzet láttán, mert először higgadtan elemezni kell a körülményeket. Igaz ugyan, hogy hétfőn is jó 350 ezren betegedtek meg, ami világcsúcs, továbbá 2800 volt a halottak száma, viszont egyelőre nem tudni, mennyire veszélyes az új variáns. A súlyos helyzetben más tényezők is közrejátszhatnak – írja a The Financial Times előfizetőinek szánt cikkében.

Ez a törzs már októberben megjelent, sőt, további 20 országban is észlelték, főként Indiából érkezett utasoknál. Csak éppen az indiai hatóságok nem vizsgálták túlzottan mélyen a kórokozó szerkezetének változását, márpedig enélkül nem lehet tudni, hogy miként is fejlődött ki. 

Egy cambridge-i szakember szerint a jelek inkább arra utalnak, hogy a dél-ázsiai államban több járvány zajlik egy időben. Feltűnő ugyanakkor, hogy Nagy-Britanniában még nem tarolt, pedig már február óta jelen van, tehát valószínűleg nem terjed olyan sebességgel, mint a brit kórokozó. 

Egy másik virológus szerint olyan nincs, hogy kettős mutáns, ezért nem kellene folyton azt emlegetni. 

Mindenesetre a gyakorlati következményei még nem ismeretesek, mint ahogy az sem, hogy mennyire nyújtanak védelmet vele szemben az eddigi készítmények. Ám mivel Indiában idáig csupán a népesség tíz százalékát oltották be, a vírus nem kényszerül túlzottan arra, hogy változtassa belső felépítését a széles körű immunitás miatt. Terjedésében szerepet játszhat, hogy kevés a kórházi ágy, továbbá, hogy a politika engedélyezte nagy tömegrendezvények, köztük egy milliós vallási ünnep megtartását.