Bocsánat, sajnálom

Dr. Dávid Ferenc       2020. október 30. 16:20 2020. okt. 30. 16:20

„Október 27-én Orbán Viktor magyar miniszterelnök a budapesti Szabadság téren tartott beszéde során >>a szovjet megszállás emlékművének<< nevezte az ott található emlékművet, amelyet 80 ezer –  a Vörös Hadseregben szolgáló – katona emlékére állítottak, akik a magyar főváros felszabadítása során haltak meg a náci betolakodóktól. Az ilyen kijelentések durván eltorzítják a történelmi igazságot és a második világháború eseményeit, amelynek eredményeit a nürnbergi törvényszék megfelelő határozataival megerősítették. Emlékeztetni szeretnénk arra, hogy a Horthy-Magyarország Adolf Hitler legközelebbi szövetségeseként, aktívan részt vett Csehszlovákia felosztásában és Hitler Jugoszlávia elleni agressziójában, 1941. június 27-én kezdeményezően csatlakozott a náci Németország Szovjetunió elleni támadásához és a megszállt területeken a polgári lakosság, valamint a szovjet hadifoglyok elleni hatalmas bűncselekményeket követett el. A Vörös Hadsereg, miután megszabadította Európa népeit a „barna pestistől", békét és szabadságot hozott számukra. Jelenleg egyes államokban el akarják torzítani ezt a tényt, és elhallgatják hazánk kulcsfontosságú szerepét a fasizmus feletti győzelemben, felszámolják az egyes fővárosok történelmi felelősségét a háborús időszak bűncselekményeiért, és igyekeznek elfeledtetni a náci csatlósok rendszereit. Továbbra is határozottan ellenezzük az ilyen hamisításokat.” (Orosz Föderáció Külügyminisztériuma)

A mi vírusölő miniszterelnökünk október 27-én – az „öreg” Bush szoboravatóján – fontosnak tartotta elmondani a Szovjet Hősök Emlékműve közvetlen közelében, hogy „a gyengébb felfogásúak kedvéért: a tér egyik oldalán itt van a német, a másikon pedig a szovjet megszállás emlékműve”.

  1. Ebből az is következik, hogy mi, magyarok, az akkori vérzivataros időkben csak dermedten álltunk a vihar közepén, és vétlen áldozatai lettünk a német és orosz haderők bevonulásának. Véletlenül csatlakoztunk a fasiszta tengelyhatalmakhoz (Németország, Olaszország, Japán) is és csak úgy belekeveredtünk a II. világháborúba.
  2. Horthy, Gömbös, Bárdossy, Sztójay, Szálasi stb. valamennyien ártatlan bárányok voltak, és a szovjet csapatok egy békés, nyugodt és semleges országba vonultak be. Orbán „elfelejti”, hogy a fegyverkező Magyarország Hitler csatlósaként egyaránt hadat üzent az Amerikai Egyesült Államoknak és a Szovjetuniónak. Ennyit az akkori politikai és katonai vezetők realitásérzékéről, ennyit tisztalelkűségükről és ártatlanságukról. A Don-kanyar magyar kiskatonái és a hazai zsidóság ellen elkövetett bűntettekről most nem szólok.
  3. Az elmúlt évek során, Orbán kiemelt figyelmet fordított a magyar-orosz kapcsolatok fejlesztésére, Putyinnal bensőséges viszonyt ápol. A magyar kormányfő talán nem tudja, hogy a hatalmas „szibériai medvének” sosincs szüksége barátra, legfeljebb olyan partnerre, aki végrehajtja akaratát. Orbán Magyarországát csupán eszközként használja Putyin, ezen nincs mit csodálkozni. A felek nem egyenrangúak, és nem is szövetségesek. Abszolút felesleges ezt a „nagytestű vadat” ingerelni, mert ölelése és szorítása könnyen halálos lehet.


Vissza a mába. Remélem, hogy Szijjártó külügyminiszter közösségi oldalán nem küldi el melegebb éghajlatra Oroszországot és annak vezetőit, és nem rendeli be hétfőn Moszkva budapesti nagykövetét. Javaslom, hogy – helikopter és jacht helyett – most szálljon inkább repülőgépre. Gyorsan zarándokoljon el az orosz fővárosba, és járuljon Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin elé. Nem kell hosszú szózatot intézni minden oroszok urához, elég annyit mondani: bocsánat, sajnálom.