Bod Péter Ákos: a helyzet nem tragikus, veszedelmes

HírKlikk 2023. október 29. 15:50 2023. okt. 29. 15:50

A közgazdászt, az MNB korábbi elnökét a Klikk TV Szempontok című műsorában a kínai beruházásokról és a kínai hitelekről kérdeztük.

Most csordogálnak, és mindenki azt gondolja, hogy meg fognak jönni az ígért uniós pénzek – erről Bod Péter Ákos beszélt a Klikk TV Szempontok című műsorában. A közgazdász azzal folytatta: arról nem szoktunk beszélni, hogy mi lesz akkor, ha nem érkeznek meg a pénzek, mert nem tudjuk, mi lesz, hiszen az egy speciális helyzet. A MNB korábbi elnöke szerint az a mondat a fontos, hogy „nem fog jönni” a pénz, ugyanis az hatással van a külföldi befektetők hozzáállásra is. „Most baj van, de nincs válság” – szögezte le a közgazdász. 

A keleti nyitás ront a magyar gazdaságon – folytatta Bod Péter Ákos. Kifejtette: az uniós pénz az segély, vissza nem térítendő forrás, illetve van egy kedvezményes hitelrésze, a kínai gyárak építése viszont nem pénzt, hanem gépsort hoz be. Hozzátette: a kínaiak hozzák a maguk menedzsmentjét, technológiáját, ami nem kompatibilis az európaival, és egy idő után hozza a munkásait is, ugyanis nem fognak találni több ezer operátort. Meglátása szerint a magyar gazdaság fellendítésére egy ilyen típusú beruházás 1994-ben lett volna megoldás, amikor több százezer munkanélküli volt Magyarországon. „Ebben a demográfiai helyzetben nagy kapacitásokat behozni az egy megalománia, az egy betegség” – jelentette ki. 

A kínai hitelekkel kapcsolatban a közgazdász azt mondta: egyelőre még Magyarország nincs eladósodva Kína felé. Azt félelmetesnek tartja Bod Péter Ákos, hogy miért mentek ennyien Kínába és mit írtak ott alá, amikor Orbán Viktor és több kormánytag az Egy övezet, egy út kínai kezdeményezés csúcsszintű fórumán vettek részt. Azt szerencsének nevezte, hogy a kínai megállapodások általában nagy bejelentések, de az apró munka később jön, tehát még meg lehet fogni a megállapodást. „A helyzet nem tragikus, veszedelmes” – fogalmazott a kínai hitelekkel kapcsolatban. 

 

Forrás: Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom