Bod Péter Ákos: hiteltelenek Orbán Viktor gazdasági tervei

HírKlikk 2024. szeptember 28. 08:15 2024. szept. 28. 08:15

A miniszterelnök beszédei a gazdasági semlegességről alaptalanok, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen elhangzott beszédben a számokkal is óriási probléma van. Kötcsén még 3-5 százalékos gazdasági növekedésről beszélt, most már 3-6 százalékról, miközben a Magyar Nemzeti Bank és elemzők már 2 százaléknak is örülnének – hívta fel a figyelmet Bod Péter Ákos közgazdász, egyetemi tanár a KlikkTV Mélyvíz című műsorában.

A jegybank egykori elnöke nem biztos abban, hogy hétfőn a Parlamentben is elismétli ezt a beszédet a miniszterelnök, mert az első reakciók nagyon kemények. Kötcse után még lehetett azt mondani, hogy az zárt körben, a barátai előtt hangzott el, de ezt már nem lehet kimagyarázni. Mondandójából ugyanis kiderül, hogy közgazdasági terve nincs. A kérdés persze az – tette hozzá a professzor –, hogy vajon van-e akkor világterve, vajon semlegessé válhat-e Magyarország? Emlékeztetett azonban rá, hogy nem lehetünk semlegesek, hiszen a NATO-csatlakozásról, illetve az uniós tagságról is népszavazás döntött.

Bod Péter Ákos kitért arra is, hogy a kormány nem onnan vesz fel hitelt, ahonnan akar, hanem muszáj felvenniük, amit tudnak. Azok a szokásos helyek, ahonnan eddig pénz érkezett, bezárultak, így most drágább hiteleket kell felvenni, például Kínától. Orbánék kiszolgáltatottak Kínának a hitelek miatt, és Oroszországnak, mert nem tudtak leválni a drága gázról, miközben a legtöbb ország már le tudott. Ezt a kényszerhelyzetet próbálja a miniszterelnök megideologizálni, és racionalizálni.

Már nem törődnek azzal, ha egy nem demokratikus, vagy éppen egy háborút vívó országgal üzletelnek. A közgazdász szerint azonban hosszú távon nem lehet ilyen értéktelen politikát vinni. Orbán Viktorék többször is „pofonverték” az uniós kapcsolatrendszert, most is, mikor bírságot kapnak a menekültek helyzete miatt, akkor nem igyekeznek javítani a hibát és befizetni a bírságot, hanem ellenállnak, ami nem jó taktika.  

Mint mondta, azt tudjuk, hogy Nagy Márton nem turistáskodni ment Kínába, de hogy miről tárgyalt, azt nem tudjuk, ahogy nem ismerjük a kínai hitel, vagy a Budapest-Belgrád vasútvonal szerződését sem. Orbán állításai a kelet felemelkedéséről 15 évvel ezelőtt még hihetőbbek lettek volna. Volt jelentős növekedés a keleti országokban, de azt állítani, hogy lenyomják majd a nyugati országokat, az majd nagyjából 500 év múlva lesz igazolható. 

Bárki lesz Matolcsy helyett a jegybankelnök, annak be kell majd húznia a féket, hiszen, ha Orbán Viktor tényleg kiprésel a gazdaságból 3-6 százalékos növekedést, az magas inflációval fog járni – magyarázta Bod Péter Ákos. Bár nagy különbség van 3 és 6 között, a 6 százalék teljesen irreális. Amikről Orbán Viktor beszélt, a kkv szektor támogatása, a családi pótlék emelése magától érthetődő dolgok, de tény, hogy a kis- és középvállalkozásokat hosszú évek óta mindenki csak szóban támogatja, a valódi támogatást a hatalmas gigacégek kapják. „Ezek nem tervek, ezek szövegek. Mondhatja a trabantos, hogy 140-el fog menni, de ettől még nem fog, maximum büdös lesz belőle.”

A Magyar Nemzeti Bank lerántotta a leplet arról, amit mi, elemzők régóta mondunk, hogy ez nem lesz az elrugaszkodás éve – folytatta Bod Péter Ákos. Emlékeztetett, tavaly recesszió volt a gazdaságban, a kormány azt ígérte, hogy majd az idén beindul a növekedés, most megint azt mondják, hogy majd jövőre. A közgazdász szerint hiteltelenek már a kormány mondásai, amikkel az a baj, hogy a vállalkozások, hitelezők sem tudnak tervezni. Az a kép alakult ki, hogy Orbán és Szijjártó utazóügynökei a kínai és orosz érdekeknek. Orbánnak igaza van abban, hogy nem jó, ha gazdasági érdekek ütköznek, csak arról feledkezik meg, hogyha mi ezek közé szorulunk, akkor minket kipréselnek. „Engem súlyosan aggaszt az irány, ha ehhez még a sebességet is növelik, az duplán rossz.” 

A műsorban szóba került Orbán Balázs kijelentése, arról, hogy ők átengedték volna Ukrajna helyében az országot az oroszoknak. Bod Péter Ákos felháborítónak tartja a kijelentést, személyesen is érintettnek érzi magát, hiszen édesapja ’56-os hős volt. „Lehet egy politikus vagy a politika értéksemleges, ami azt jelenti, hogy nem számít az adott szó, és a becsület, de ha nincs érték, és nincs becsület, akkor az egy értéktelen és becstelen politikus vagy politika. Orbán Balázs kijelentése is ilyen volt, ami megrázta az egyetemi tanárt. Úgy vélte, egy normális országban ennek lenne következménye, ahogy annak is, ha a külügyminiszter elrepül Moszkvába „jelenteni” az európai külügyminiszterek találkozója után. A helyzet súlyos, része annak az értéktelen politikának, hogy mindegy, kivel, csak kössünk üzletet. „Mi érték és érdek alapján vagyunk szövetségesei egy olyan rendszernek, ahol a szuverenitás nagyon fontos. Ráadásul a kormányzat is erről papol. Ha pedig az ukránok szuverenitását éri támadás, akkor nekik azt meg kell védeniük. Az, amit Orbán Balázs mond az teljesen eltér attól az értékpályától, ahova 35 éve került Magyarország.” 

 

Forrás: Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom