Böjte becsületrendje olyan, mint Bayer lovagkeresztje

NVZS 2023. augusztus 23. 08:00 2023. aug. 23. 08:00

„Ez a kitüntetés nem azt minősiti, aki kapja, hanem azt, aki adja” – így kommentálta Herényi Károly a Hírklikknek azt, hogy Böjte Csaba magas rangú magyar kitüntetést kapott augusztus 20-a alkalmából.

Mint arról a Hírklikk is beszámolt, Magyar Becsületrenddel tüntették ki Böjte Csaba ferences szerzetest. Az indoklásban a többi között az áll, hogy „az erdélyi nehéz sorsú gyerekek felkarolásáért, humanitárius tevékenységéért, a gondviselés megélését segítő, nagy hatású tanításaiért és a magyar nemzet lelki megerősödését szolgáló életútja elismeréseként” ítélték neki az elismerést, amit Novák Katalin államfőtől vehetett át Esztergomban. Ebből az alkalomból elhangzott beszédében Böjte azt fejtegette, hogy „nagyapai üzemmódra szeretne váltani". Emlékeztetett arra, hogy ő és munkatársai csaknem hatezer gyereket neveltek fel, mintegy „ezer unoka is van már" és nem nagyon akarnak új gyereket befogadni, inkább a kirepülteket szeretnék utógondozni.

Mindez nagyon szép és jó, és természetesen vitathatatlan érdemei is vannak Böjte Csabának, aki olyan gyermekmentő szervezetet hozott létre Erdélyben, ahol a sanyarú körülmények között, sokszor az éhhalál szélén tengődő gyermekeket fogadták be. Jelenleg 900 gyermekről gondoskodik intézményeiben és további százakról nevelőszülői rendszerben. Ugyanakkor a tevékenységére és személyére meglehetősen sötét árnyék vetült, részben az irányítása alatt működő intézmények némelyikében történtek, részben egyes tevékenységei, illetve a magánélete miatt.

A közelmúltban a romániai kriminalisztika történetében is példátlanul súlyos, jogerős büntetést kapott a Dévai Szent Ferenc Alapítvány egykori dolgozója: 28 évre ítélték a Böjte által vezetett alapítvány egyik nevelőjét a gyerekek ellen tíz éven át elkövetett fizikai és szexuális bántalmazássorozat miatt. A másodfokú ítélet nyilvánosságra kerülésével egy időben – írta meg a hvg.hu – egy másik, szintén az alapítványt érintő erőszaktörténetről számolt be egykori gondozottjuk. A Válasz Online-nak adott nagyinterjújában Böjte hárította magáról a felelősséget, s magyarázkodott amiatt, hogy miért nem tett ő maga feljelentést az ügyben. Szerinte egyszerűen lejárató kampány folyik ellene.

A 444.hu számolt be arról az esetről, amiről maga Böjte tett fel videót a saját YouTube-csatornáján, amikor kisgyerekeknek, konkrétan öt kislánynak, arról tartott előadást arról, hogy a börtönben ülő Budaházy György és társai ártatlanok, majd együtt imádkoztak a terrorizmusért elítélt férfi szabadulásáért. (Utóbb amúgy Novák Katalin amnesztiát adott Budaházynak, ami meglehetős botrány kavart.) Böjte, az említett interjúban fals érvvel állt elő, amikor azt mondta: „találkoztam Budaházyékkal, a gyerekekkel is, akik várták haza az apukájukat. Én is vártam haza az enyémet, amikor gyerek voltam. Elvitték ’56 után, egy verse miatt. Úgy bántak vele, hogy miután szabadult, két hónap múlva meghalt.”

Közben Böjtét mással is megvádolták: az Amerikai Népszavának nyilatkozott egy nő, a dévai gyermekotthon egykori nevelőnője, aki azt állította, hogy a szerzetes titkos szeretője volt. Hangfelvételen számolt be arról, hogyan hálózta be állítólag Böjte, hogyan élt vele titkos szexuális életet és hogyan bántalmazta – a felvételt elküldte az erdélyi ferences rendtartomány vezetőjének és másoknak. A Válasz Online-nak adott nagyinterjújában Böjte ezt azzal seperte le az asztalról, hogy „Bosszút áll. Nem új ez sem: három vagy négy éve megy a vádaskodás”.

Nos, ezt az embert tüntette ki a magyar állam azzal a Magyar Becsületrenddel, amelyet 2011-ben alapítottak Orbánék, s amit a magyar kitüntetések sorában – a Magyar Szent István-rend és a Magyar Corvin-lánc után – a harmadik legnagyobb állami elismerésnek szoktak nevezni. Természetesen az ártatlanság vélelme mindenkit megillet, Böjte pedig nem lett elítélve a fenti dolgok egyikéért sem (és másért sem), miközben számos méltánylandó dologért köszönet illeti. Ám felmerül a kérdés, vajon mit üzen az, hogy ilyen magas állami kitüntetésben részesítenek egy olyan egyházi embert, akire ilyen árnyékok vetülnek. Herényi Károly, volt MDF-es politikus véleményét kérdeztük. 

A kapott válasz mindössze két tömör, ámde annál velősebb mondat volt: „Ez ugyanaz, vagy egyenértékű azzal, mint amikor Bayer Zsolt megkapta a Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét” – hangzott az első, amihez hozzátette azt is, hogy „ez a kitüntetés nem azt minősíti, aki kapja, hanem azt, aki adja”.