Bóka János nem tud arról, hogy Trump naggyá akarná tenni Európát

HírKlikk 2024. június 20. 20:10 2024. jún. 20. 20:10

A „Tegyük újra naggyá Európát” (MEGA) jelszót emelte ki Bóka János Brüsszelben tartott, a magyar soros elnökség prioritásait ismertető keddi sajtóértekezlete kapcsán. A Neue Zürcher Zeitung részletesen ismertette a sajtóértekezleten elhangzottakat, azzal, hogy a miniszter jól felkészült az esetleges kellemetlen újságírói kérdésekre. 

Arra a kérdésre például, hogy a MEGA jelszót Orbán Viktor Donald Trumptól vette-e át, azt válaszolta: „Nincs dejá vu érzésem. Nem tudok róla, hogy Trump elnök valaha naggyá akarta tenni Európát.” A tekintélyes svájci liberális konzervatív lap tudósítása kiemelte, hogy az egyik súlypont az illegális migráció visszaszorítása, amelynek jegyében Magyarország mindenekelőtt a külső határokat akarja erősíteni, és javítani akarja az együttműködést harmadik országokkal. Ezzel szemben Budapest nem támogatja az EU új migráció- és menedékügyi paktumát, amelyben szerepelnek ezek a pontok is, de számít a tagállamok kölcsönös segítségnyújtására is – a támogatás hiánya pedig újabb szankciókat vonhat maga után.

Bóka világossá tette, hogy országa a bővítési politika terén nem annyira Ukrajnára, mint inkább a nyugat-balkáni államokra gondol. A tagállamok uniós nagykövetei ugyan már zöld utat adtak az ukrán csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez, de Orbán ezt hibának tekinti. Nincs arra irányuló szándék, hogy a soros elnökség alatt elősegítsék a 35 tárgyalási fejezet bármelyikét – mondta Bóka.

Kérdés, hogy a magyar elnökség képes-e homokot szórni a brüsszeli politikai gépezetbe, ahogyan attól a bíráló EP-tagok tartanak. Az aggály – tekintettel Orbán obstrukcióira – nem egészen alaptalan. Másfelől azonban nem kell túlértékelni a soros elnökség befolyását. 

Ezért nem lett semmi az Európai Parlament indítványából, hogy Magyarország ne tölthesse be a menetrendszerű soros elnöki tisztséget. Technikailag ez ugyan lehetséges lett volna, de egyben politikailag robbanékony is. Brüsszelben ezért most inkább abban reménykednek, hogy hídépítőnek bizonyul Orbán, aki „nagyszerűvé” akarja tenni Európát.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom