Boldogtalan magyarok

HírKlikk 2024. március 29. 19:20 2024. márc. 29. 19:20

A magyaroknak csak a 48 százaléka elégedett az életével, 52 százaléka pedig valamilyen formában elégedetlen – ez derül ki az Ipsos nemzetközi közvélemény-kutatásából, amelyben 30 ország állampolgárai vettek részt. A mostani eredmény 5 százalékos javulást jelent a 43 százalékos, 2011-ben mért értékhez képest. 

Az összes résztvevő országot tekintve 71 százalékos átlagos boldogságot mértek: a skála egyik végén Magyarország áll, a másik végén pedig Hollandia, 85 százalékos elégedettséggel – írta az Ipsos kutatását ismertető 24.hu. Az európai országok közül Olaszország áll legközelebb hozzánk 58 százalékos elégedettséggel, ugyanakkor egy másik régiós szereplő, Lengyelország már 72 százalékos elégedettséggel rendelkezhet.

Az elégedettség magas a gyerekek (78 százalék), a baráti kapcsolatok (70 százalék), a párkapcsolatok (81 százalék) esetén, míg mérsékeltebb, ha a szexuális életről (53 százalék) vagy a családi kapcsolatokról van szó (67 százalék).

A magyarok 69 százaléka mondta azt, hogy szeretve érzi magát, de már csak 53 százalék érzi úgy, hogy megbecsülik, a testi és lelki egészségével pedig 52–55 százalék elégedett. 63 százalékuk vallja azt, hogy ő irányítja az életét és – rákapcsolódva a politikai kategóriára – 58 százalék érzi szabadnak magát abban az értelemben, hogy mit tehet és mit mondhat.

Bár a társadalmi és politikai helyzettel a részt vevő országokban átlagosan 39 százalék elégedett, Magyarországon még ennél is rosszabb a helyzet: csak 19 százalék mondta azt, hogy jól mennek a dolgok (ez 18 százalékponttal alacsonyabb a lengyelnél).

Ugyanilyen alacsony arányban elégedettek a magyarok a gazdasági helyzettel is – itt 40 százalék volt az átlag –, bár az egyén pénzügyi helyzetét tekintve már 37 százalékos az elégedettség (az átlag 54 százalék volt). Mindezek ellenére a magyar megkérdezettek 54 százaléka megfelelőnek tartja az életkörülményeit, és még ennél is többen elégedettek az iskolai végzettségük szintjével és a munkájukkal (66–67 százalék). 

Ezen felül annak ellenére – bár a kormány rendszeresen kampánytémájává teszi „a magyarokra leselkedő veszélyeket” –, a lakosság 69 százaléka biztonságban érzi magát, és ez csak kicsivel alacsonyabb a globális átlagnál.

Forrás: 24.hu