Borkai csupasz pisztolya

Németh Péter 2019. november 20. 17:50 2019. nov. 20. 17:50

Még egy kicsit Borkairól. Igen, még egy kicsit, mert itt, a Hírklikken már találkozhattak kollégám véleményével. Azzal ugyanis, hogy a legújabb fejlemények mintha abba az irányba vinnék a történteket, ahol Borkai Zsolt áldozatként tüntethető fel. A prostituáltak letartóztatása, illetve a volt válogatott focista, Póczik József zsarolás miatti kihallgatása mind ebbe az irányba mutatnak.

Kollegám arra is rámutatott, nagyon helyesen, hogy a főszereplőkkel, azaz Borkaival és Rákosfalvy ügyvéddel semmi nem történt, legalábbis a tudomásunk szerint nem. Vagyis a dolgok pontosan úgy alakulnak, ahogy azt a Fidesz szeretné. Igaz, hogy a kezdeti csetlés-botlás, rossz orbáni döntések után súlyos erkölcsi veszteséget kellett elkönyvelnie a pártnak, és feltehetően a választási vereségekhez is hozzájárult a győri polgármester „csupasz pisztolya”, de ennek kezelési módját megtalálták a kormánypártiak. Megtalálták azzal, hogy előbb ugyan elindították a választáson, majd annak megnyerése után sietve kiléptették a Fideszből, a mandátuma átvétele után pedig lemondatták a polgármesterségről, és eltüntették a közéletből.

Márpedig Orbán célja ez volt; az ő forgatókönyve érvényesült, és látszik a továbbiakban is érvényesülni. Az „ördög ügyvédje” elnémult, az a lendület, amit kezdetben mutatott, ahogy naponta jelentkezett és ígért új részleteket, kifulladt. Nem érkezett semmi Rogán Antalról, sem további kormányzati szereplőkről. Csend van. És csend honol a sajtóban, a tényfeltáró újságírói körökben is, mintha nem lenne már mit kutatni, nem lehetne mi után menni.

Pedig azokban a kezdeti időkben sokféle korrupciós ügy sejlett fel a háttérben, régiek és még régebbiek is, olyanok többek között, amelyek biztosan nem állhattak meg Győr határában. Megszületett például az első ítélet Quaestor-ügyben, de nem tudunk részleteket arról, hogy milyen szerepe lehetett abban Borkai Zsoltnak, illetve Győr városának, mikor és hogyan döntöttek a brókerházzal való együttműködésről, milyen információk alapján tudták menteni a pénzüket.

Azt sem tudjuk mellékesen, hogy a Győrhöz kötődő Szijjártó Péter milyen módon kapcsolódott – ugyancsak a Quaestorral összefüggésben akár Borkaihoz, akár a brókerházhoz. És nem folytatódott az Audi-telkek furcsa értékesítésének feltárása sem, és azt sem vizsgálja a jelek szerint senki, miként úszhatott meg mindenféle ellenőrzést – például a számvevőszékét – a győri önkormányzat. Nem tudunk semmit az említett ügyvéd ügyleteiről, csak azt, hogy ő is elhagyta az Úszó Szövetség vezetését. Arról viszont nem kaptunk hírt, hogy ma is aktív-e a győri polgármesteri hivatalban, illetve milyen ügyeket vitt az említetteken kívül.

Félreértés ne essék: nem a kollégáimat kárhoztatom. Manapság rettentő nehéz feltárni a tényeket; a hivatalok, minisztériumok megtagadják az információk átadását, kiadását, az erre hivatott nyomozati szervek pedig nem végzik a dolgukat. Azt teszik, amit a kormányzat elvár tőlük, most aktuálisan a „hajóinasokat” és Póczikot teszik a kirakatba. A cél eléggé világos: a lányokat kivonni a forgalomból, lehetőleg ne nyilatkozzanak, ne mondjanak senkinek semmit, Póczikkal pedig az ellenzék irányába terelni az eseményeket; lám-lám, itt csúnya zsarolással éltek.

Fekete-Győr András mondta, egy nappal az október 13-i választások előtt, hogy akármerre járt, bármelyik nagyvárost kereste fel, azzal találkozott, hogy a Borkai-ügy nem elszigetelt jelenség; az emberek mindenütt hasonló erkölcsű Fidesz-vezetéssel találkoztak. A véleményük nem is maradt következmények nélkül, ezt különösen a jászberényi megismételt választás mutatta meg.  Az ismételt sokkhatás azonban múlóban van; a Fidesz ébredezik, és mozgásba hozza azon szervezeteket, amelyek mindig is részesei voltak az összes manipulációnak. És az ellenzék kezében nem marad más, mint a csupasz pisztoly.