Borkai ügyvédjének százmilliót fial a pályáztatás nélkül megszerzett kaszinó

Kardos Ernő 2019. december 5. 17:22 2019. dec. 5. 17:22

Állítólag a Borkai-botrány dobta felszínre azt a vesztegetési ügyet is, ami miatt az Orbán rezsim mindeddig megbízhatónak tartott gazdasági vezetője, a vizes vb kulcsembere, Balogh Sándor ellen adóhivatali- és ügyészségi körözést adtak ki. Informátoraink szerint eddig az ilyen ügyeket az Orbán-kormány a színfalak mögött intézte, de miután a rezsimet egyre korruptabbnak látja a külvilág, ezért bármilyen hihetetlen, valószínűleg meghirdették a tiszta kéz politikáját. De az is előfordulhat, hogy Balogh ellen nemzetközi körözés készül, s a kormány ezt akarja megelőzni az ellene kiadott ügyészségi- és adóhatósági körözéssel.

„Az Orbán rendszer nem szokta saját embereit csak úgy odadobni a rendőrségnek”– súgja fülembe az egyik bennfentes, akit Balogh Sándorról – az úszó világbajnokságot rendező BP 2017 Kft nevű cég gazdasági igazgatója – és váratlan körözéséről kérdezek. Informátorom szerint egyértelmű, hogy az egykor kiterjedt céghálót irányító szakember valakinek alaposan a lábujjára léphetett.

Ugyanis Balogh Sándor körözése – akár bevallják, akár nem – rossz fényt vet első feleségére, az Orbán kormány tagjára, aki a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter. Az említett céghálót Balog korábban rózsadombi lakásukból működtette. Ráadásul az úszó világbajnokságra – így utólag is – árnyékot vet, hogy a világjátékok megrendezésének egyik kulcsfiguráját a magyar hatóságok költségvetési csalás, illetve befolyásvásárlás miatt körözik.

Korábban Balogh Sándor érinthetetlennek tűnt, pedig a G7 nevű gazdasági portál megírta, hogy több száz olyan, a vállalkozó köréhez köthető céget talált, amelyek milliárdos forgalmat bonyolítottak le, s nem ritkán százmilliós adótartozást halmoztak fel. Amely cégeket aztán felszámolással, vagy kényszertörléssel megszüntették. Ezeket az ügyeket minden vizsgálat nélkül lezárták, s mindezek ellenére, még további állam-közeli megrendeléseket kapott.  

Vagyis a vizes világbajnokság túlköltései, a cégháló adófelhalmozásai ellenére, Balogh Sándor érinthetetlennek tűnt. Informátorunk szerint ez volt a Nemzeti Együttműködési Rendszernek eddigi, jól bevált működése.

Ámde a közelmúltban olyasmi történt, aminek már nem csak a füstje, hanem a lángja is nagy. Ugyanis elsőként az adóhatóság, majd az ügyészség is körözést adott ki Balogh Sándor ellen. A G7 portálnak csak az ügyészség nyilatkozott, jelezve, hogy a vádhatóság hivatali vesztegetés elfogadásának büntette, és más bűncselekmények miatt nyomozást folytat tíz gyanúsítottal szemben. Balogh Sándor esetében befolyás vásárlásának büntette a vád, s ez ügyben a vállalkozót idén május 29-én gyanúsítottként ki is hallgatták. De több forrás szerint, Baloghot pénzmosással is vádolhatják, ugyanis kiterjedt kapcsolatai erre lehetőséget adhatnak.

Azóta viszont Balogh Sándor eltűnt. Valószínűleg az ügyészségi kihallgatásán szembesülhetett azzal, hogy hiába feltétlen kiszolgálója a fennálló rezsimnek, immár nem érinthetetlen. Információink szerint a vállalkozó kettős állampolgár, sok vállalkozása köti Afrikához. Különösen Ugandában, Marokkóban mozgott otthonosan. Ezen kívül, néhány közel-keleti államba is bejáratos volt. Köztük néhány olyan ország is akad, amelynek Magyarországgal nincs kiadatási egyezménye. Vagyis Balogh Sándor tényleg könnyedén eltűnik a világ szeme elől.

Sokan az gondolják, hogy ez lenne a valódi cél. Borkai Zsolt szex-botránya ugyanis újra feldobta a lassan már rég elfelejtett, ezer sebből vérző kaszinóügyet. Borkai ügyvédje, Rákosfalvy Zoltán – talán éppen a bukott győri polgármester támogatásával – három kaszinót is tulajdonolt. Mindeddig meg nem cáfolt hírek szerint, Rákosfalvy pályáztatás nélkül jutott a kaszinókhoz, amelyek lényegében adóhivatali kontroll nélkül termelik a hasznot a tulajdonosaiknak.

Ugyancsak a G 7 információi alapján, mindhárom kaszinót Kruppa Zsolt András vezeti, aki kapcsolatban áll azzal a Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszterrel, aki Balogh Sándort „kitalálta” a 2017 Kft élére. Informátoraink szerint azonban Seszták embereinek kezét a Fidesz elengedte. Ennek következményeként értékelhető a Balogh ellen kiadott körözés. Állítólag vele azért bánnak szigorúbban, mert ő túl sokat tud a jelenlegi rendszer működéséről, és ez veszélyes lehet.

„A kiadott körözés mindenképpen meglepő, ugyanis Orbánék eddig nem így intézték a belső konfliktusokat” – nyilatkozta a Hírklikknek egy rendőrségi szakértő, aki úgy véli, megváltozott a Fidesz kommunikációja, ma már inkább a „tisztakezűség” a módi. Egyelőre azonban ez ma még szokatlannak tűnik. Illetve szakértőnk szerint az is előfordulhat, hogy Balogh Sándor ellen a közeljövőben nemzetközi körözést is kiadnak. A kormány így akar a dolgok elé vágni.