Börtönnel fenyegeti Orbán az ellenfeleit

HírKlikk 2023. november 23. 19:10 2023. nov. 23. 19:10

Orbán háromévi börtönnel fenyegeti az ellenfeleit, ha azok külföldi támogatást fogadnak el, vagyis a szuverenitási törvénnyel jelentős új eszközhöz akar jutni, hogy visszaszorítsa azt, ami szerinte idegen befolyás. Ez már a sokadik, egyre inkább tekintélyelvű húzás a részéről.

Az illegálisnak minősített szálak felgöngyölítésére új hatóság alakul, bőséges anyagi, illetve intézményi támogatással, ideértve a titkosszolgálatot – írta a Bloomberg. A hivatal vezetőjét az a kormányfő nevezi ki, aki nacionalista uszítóként már az élet minden területét ellenőrzése alá vonta, a politikától és a gazdaságtól kezdve, a bíróságokon át, az oktatásig és a kultúráig.

Az Európai Bizottság szóvivője úgy reagált, hogy minden szemszögből elemzik az új fejleményeket. A Helsinki Bizottság viszont már most riadót fújt, mert úgy látja, hogy a szabályozás el akarja hallgattatni a bírálatokat.

Magyarország már eddig is az EU fekete báránya volt, nem utolsó sorban a szoros moszkvai és pekingi kapcsolat miatt. A NATO-val is feszültséget gerjesztett, főleg az ukrajnai háború kapcsán. Igen fontos, hogy talán a földrész leghatékonyabb propaganda gépezetét alakította ki.

A törvénytervezetben az előzetes hírekkel szemben nem szerepel a média, ám a hatás így is vérfagyasztó. Civil csoportok most kezdik kiértékelni, vajon milyen szélesen értelmezi saját hatáskörét az új hatóság.

(A Bloomberg cikke csak előfizetők számára olvasható.)



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom