BRFK: aki rendezvény helyszínén tartózkodik, szabálysértést követ el

HírKlikk 2020. május 27. 20:45 2020. máj. 27. 20:45

Tilos gyűlés helyszínén tartózkodni a koronavírus-járvány miatt márciusban hozott kormányrendet szerint – hívta fel a figyelmet az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) épülete elé meghirdetett gyűlés miatt a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szerdán a rendőrség honlapján.

 Az ORÖ csütörtökre sajtótájékoztatót jelentett be a „Mi Hazánk Mozgalom 2020. május 28-ra tervezett provokációja" címmel. Apáti István, a párt politikusa korábban azt mondta, hogy a Mi Hazánk kegyeleti megemlékezést tart május 28-án délután az ORÖ székháza előtt a Deák téri kettős gyilkossággal kapcsolatban. Úgy fogalmazott: a megemlékezést azért szervezik az ORÖ székháza elé, mert „minden kétséget kizáróan megállapítható, hogy az elkövetői kör többsége a cigány kisebbséghez tartozik."

A BRFK a közleményben azt írta, hogy egy kegyeleti megmozdulásnak nevezett elektronikus tájékoztató levél érkezett hozzájuk, amely nem minősül a gyülekezési hatósághoz történő bejelentésnek. A rendőrség szerint, a rendezvény azonban gyűlésnek számít, ezért tájékoztatták a párt tisztségviselőit a veszélyhelyzetben – mint különleges jogrendben – a rendezvényekre vonatkozó hatályos szabályozásról – tették hozzá.

A rendőrség jogkövető magatartásra hívja fel a lakosságot, mivel a hatályos kormányrendelet szerint, aki rendezvény helyszínén tartózkodik, szabálysértést követ el.

Péntek hajnalban a Deák Ferenc téren több ember összeverekedett, a rendőrök két megkéselt embert találtak az úttesten, súlyos sérülésekkel. Mindketten a helyszínen meghaltak.

Forrás: MTI/Hírklikk