Brit elemző szerint a választás nem hoz változást Oroszországban

HírKlikk 2024. március 18. 16:35 2024. márc. 18. 16:35

Timothy Garton Ash úgy látja, hogy a hétvégi orosz választás semmiféle változást nem indít be az országban, ellenben döntő momentum lehet ebből a szempontból, ha Putyin vereséget szenved Ukrajnában. A neves elemző emlékeztet arra, hogy tízezrek vonultak el Navalnij sírja előtt és ez azt mutatja, hogy van egy másik Oroszország is.

Ám Putyint felbátorítja, hogy a német kancellár nem hajlandó Taurus cirkálórakétákat adni Kijevnek, mint ahogy az is, hogy a pápa megadást ajánl az ukránoknak. A diktátor újabb területeket próbál elfoglalni, mert úgy gondolja, hogy Ukrajna történelmileg Oroszország része, márpedig az az ő olvasatában arra hivatott, hogy nagy birodalmi hatalom legyen, és kész folytatni a háborút.

Igen bátor ellenzékiek börtönben vannak, életükért aggódni kell. Nem lehet tudni, hányan támogatják a rendszerellenes erőket, de úgy becsülik, hogy 20 ezer embert vettek őrizetbe, mivel kiálltak az agresszió ellen. A fokozódó elnyomás gerjeszti a félelmeket. De bárhogy is végződik a mostani elnökválasztás, nem fog egyhamar nagy politikai átalakulásokat beindítani.

A The Guardian szerint az oroszoknak Ukrajna nélkül meg kell kezdeniük a hosszas és fájdalmas menetelést a „normál” nemzetállam felé, feladva imperialista álmaikat. Az ilyesmi általában évtizedeket vesz igénybe, és instabilitás, valamint viszály kíséri.

Ám csattanós pofon lenne Putyin számára, ha Kijevnek sikerülne visszaszereznie az elvesztett földek nagy részét a következő években, és elvezethet alapvető politikai változásokhoz.

Ennek érdekében a Nyugatnak folyamatosan a lehető legtöbb információt kell begyűjtenie Oroszországból. Minden lehetőségre fel kell készülnie. Világossá kell tennie a Kreml számára, mivel jár, ha súlyosbítja a viszályt. Emellett támogatnia kell a Putyin-ellenes tábort.

Az európai történelem útelágazásához értünk, és ami idén történik, az meghatározza a következő évtizedeket. A legjelentősebb lökést ahhoz, hogy az oroszok hosszú távon egy jobb országban élhessenek, ha Ukrajna nyerni tud.

 

Forrás: Hírklikk