Bródy János: ez a fajta nemzeti romantika katasztrófába viszi az országot

HírKlikk 2023. szeptember 20. 05:45 2023. szept. 20. 05:45

Bródy János szerint amíg az állami rádióban nem hangzik el a Lesz még egyszer című dala, vagy amíg Pintér Béla nem kap Kossuth-díjat, nem nagyon beszélhetünk demokráciáról.

Bródy János a Klubrádió Reggeli gyorsában Dési Jánosnak elmondta, hogy a Fidesz saját Alaptörvényét sem tartja be, hiszen a 9. cikk kimondja: Magyarország elismeri és védi a sajtó szabadságát és sokszínűségét, biztosítja a demokratikus közvélemény kialakulásához szükséges szabad tájékoztatás feltételeit.

„Montesquieu óta tudjuk, hogy a hatalmat meg kell osztani, hogy az egyes ágak ellenőrizni tudják egymást."

A törvényhozó hatalom, a végrehajtó, az igazságszolgáltatás, és negyedik ágként a média függetlensége alapvető. E tekintetben Bródy úgy véli, a művészetek, a sajtó küzdelme, ami a függetlenséget célozza, szabadságharc.

Hozzátette, ma Magyarországon az oszd meg és uralkodj (divide et impera) elve uralkodik, a sajtót leuralták, propagandagépezetté tette a kormány, az ellenzéket megosztotta, manipulálja a választásokat, és semmilyen beleszólást nem enged nekik abba, milyen információ jut el az emberekhez. A régi diktatúrákban az információk terjedését igyekeztek akadályozni, az internet korszakában megzavarják az információáramlást. „A propaganda Patyomkin-falat épít a valóság elé" – fogalmazott.

Bródy szerint mindent elkövet a kormány annak érdekében, hogy ne legyen más nyertes, megosztja az országot. Van azonban egy másik verseny, ahol ez a taktika nem válik be.

„Ahhoz a kétharmadhoz tartozom, amely kisebbségben van ma Magyarországon, azokhoz, akik nem tudják igazán megfogalmazni magukat, nem tudják kiteljesíteni tehetségüket, nem tudnak szabadon működni, szervezkedni, barátokat találni, ami végül azt eredményezi, hogy Magyarország a nemzetközi versenyben lemarad."

„Az én történelmi tapasztalatom az, hogy ez a fajta jobboldali és nemzeti romantika előbb-utóbb mindig katasztrófába viszi az országot, mert irracionális" – mondta.

Arra a kérdésre, hogy mindezekre a problémákra milyen megoldást tud elképzelni, Bródy azt mondta: a tehetetlenségből a többi között az mozdíthatja ki az országot, ha az olyan hírforrásokat támogatják, amelyek valós információkat adnak, amelyek segítik, hogy felismerjék a valóságot, és ennek következtében felelősségteljes döntést tudjanak hozni.

Forrás: Klubrádió