Brutális büntetés a könyörtelen politikáért

HírKlikk 2024. június 14. 20:40 2024. jún. 14. 20:40

Az EU kőkeményen szankcionálta Magyarországot: az Európai Bíróság gigantikus bírságot rótt ki az Orbán-kormányra, mivel az módszeresen kitoloncolja az országból az illegális migránsokat a déli határon. Ez a könyörtelen politika már hírhedtté tette a politikust a világban, de most borsos büntetést varrtak a kormány nyakába, miután négy éve semmibe veszi az EUB vonatkozó határozatát.

A kitoloncolást, amelyet gyakran kísér erőszak – a szenvedő alanyokra kutyákat uszítanak a határőrök és gumibottal verik az elfogott migránsokat – Lengyelország és Horvátország is alkalmazza – írta a Le Figaro. Magyarország azonban gyakorlatilag lehetetlenné tette, hogy törvényes módon lehessen menedéket kapni az országban. Az ilyen, előzetes kérelmeket csak Belgrádban és Kijevben lehet beadni és ott kell kivárni az eredményt. Ha az kedvező, akkor lehet hivatalosan magyar földre lépni és előterjeszteni a kérést.

A számok magukért beszélnek: tavaly 31-en kaptak menedékjogot, 19-en pedig oltalmazotti státuszt. Ez kicsiben mutatja azt, amit Orbán az uniónak javasol: hogy gyűjtsék össze külső táborokban a migránsokat a Földközi-tenger túlsó partján.

Léderer András, a Helsinki Bizottságtól aláhúzta: e politika miatt fagyasztott be Brüsszel sok pénzt. De úgy látszik, ez nem elég, hiszen a kormány magasról tesz az Európai Bíróság ítéletére. Kérdés azonban, meghajlik-e jelen esetben Orbán? 

(Az Európai Bíróság döntéséről szóló hírt rendkívül széles körben hozta a nemzetközi sajtó - szerk.)Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom