Brutális megszorító csomagra készül az Orbán-kormány

HírKlikk 2023. június 14. 11:10 2023. jún. 14. 11:10

Bár Orbán Viktor miniszterelnök és Varga Mihály pénzügyminiszter számos alkalommal azt mondta, hogy Magyarországon nincs és nem is lesz megszorítás, a 2024-es költségvetésről szóló törvényjavaslatból mégis úgy tűnik, hogy jelentős megszorításra készül a kormány jövőre.

Az mfor.hu cikke szerint már a május 30-án benyújtott tervezetből is lehetett tudni, hogy a kormány bizonyos területeken tíz százalékos kiadáscsökkentést tervez, illetve felkérte az irányítása alá nem tartozó szervezetek vezetőit hasonló mértékű takarékossági intézkedések érvényesítésére.

A 242-es oldalas dokumentumhoz a napokban csatolták a két kötetes, közel ezer oldalas fejezeti indoklásokat, amikből már pontosan lehet látni, hogy valójában mit is jelentenek ezek a takarékossági intézkedések és milyen területeket érint. Ha mindent beleszámolunk, akkor mintegy 200 milliárd forintos csomagról van szó, ami gyakorlatilag a költségvetés minden fejezetét érinti 

A bíróságok 2024. évi költségvetése a takarékossági intézkedések eredményeként 3 milliárd forinttal csökkentésre kerül – hangzik például az egyik megszorítás. A lap ismertet néhány „takarékossági intézkedést", amelyek elvonásként értendők:

  • Kúria: 505 millió forint,
  • Integritás Hatóság: 402 millió forint,
  • Legfőbb Ügyészség: 3,4 milliárd forint,
  • Civil szervezetek támogatása: 797 millió forint,
  • Egyházi támogatások: 3,2 milliárd forint,
  • Magyar Falu Program: 5,2 milliárd forint,
  • Rendőrség: 3,8 milliárd forint,
  • Határon túli köznevelési feladatok: 935 millió.

Az mfor.hu szerint sokáig lehetne folytatni a felsorolást, mert az Erzsébet-táboroktól a Liget-projektig, az agrártámogatásoktól a művészeti támogatásokig mindent érint a takarékossági intézkedésnek nevezett megszorító csomag. Hogy milyen mélységű a csomag, azt jól mutatja, hogy például az állami kitüntetések mellé járó pénzt is csökkentik.

A nagyobb tételek sem maradtak ki azonban a takarékossági intézkedésekből. Ezekből kiemelkedik a vasúti fejlesztések előirányzata, ahol közel 33 milliárd forintot fogtak vissza. A művészeti tevékenységek támogatásából 11,4 milliárd forintot húztak ki, a turisztikai fejlesztéseknél pedig 13 milliárd forint lett a takarékosság áldozata, de a kormányzati infokommunikációs szolgáltatásokra is 14,9 milliárd forinttal kevesebb jut.

A nagy takarékosságnak személyzeti károsultjai is vannak. Az már kiderült, hogy a napokban 661 embernek mondanak fel a Magyar Államkincstárnál, de a költségvetés fejezeti indoklása szerint az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalában is megszüntetnek 20 állást. Azt pedig a Népszava írta meg, hogy egy 4000-es kormányhatározatban a minisztériumoknál és háttérintézményeiknél összesen 2614 álláshely megszüntetését rendelte el a kormány. 

Ha pedig mindehhez hozzátesszük – jegyzi meg a lap –, hogy maradnak az extraprofitadók, emelik a jövedéki adót és a kormány új adót vetett ki a lakossági megtakarításokra is, akkor már egy nagyon nagy megszorítási csomag képe sejlik fel.

Forrás: mfor.hu


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom